21. august 2018

Banebrytende og utslippsfritt skip skal bygges i Norge

I forrige uke kom nyheten om at det førerløse, autonome og utslippsfrie skipet Yara Birkeland skal bygges ved det norske verftet Vard i Brevik. Dermed skal norsk maritim næring bygge nok et utslippsfritt skip.

– Svært gledelig at Yara Birkeland nå skal bygges, og en ekstra bonus at det skjer hos Vard. Jeg vil gratulere Yara med et viktig prosjekt som baner vei for innovative utslippsfrie løsninger til sjøs, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier teknologiansvarlig i Miljøstiftelsen ZERO, Marius Gjerset.

Flere norske selskaper er involvert. Marin Teknikk fra Gursken har designet skipet i samarbeid med Kongsberg Maritime og Yara, og Brunvoll skal levere propellsystemet. Skipet skal etter planen være ferdig i februar 2020.

Yara Birkeland vil erstatte rundt 40 000 vogntogturer med gjødsel fra Yaras fabrikk på Herøya ved Porsgrunn til utskipingsterminalene i Brevik og Larvik. Et batteri på 6,8 MWh – noe som tilsvarer 68 Teslabatterier – sørger for utslippsfri seiling. Lading skjer til kai på Herøya.

– Norsk maritim bransje har en unik posisjon som verdensledende på utslippsfrie løsninger. Skal vi holde på denne posisjonen, må vi utvikle markedet videre med nye prosjekter for utslippsfri løsnigner innenfor alle skipstyper. Her kan politikerne bidra med å stille krav om bruk av utslippsfri løsninger, slik det er gjort for ferger, sier Marius Gjerset.