fbpx
25. november 2014
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Byene leder an med nullutslippsløsninger!

Elektriske busser, ferjer og lastebiler, bensinstasjoner som gjøres om til energistasjoner med strøm, hydrogen og biodrivstoff, og smart bruk av spillvarme og fjordkjøling. Her er noen glimt fra Zerokonferansens dag 2 som viser hvordan byene går foran og bygger nullutslippsløsninger.

Dagen startet med at Oslo kommune og Ruter lanserte en storstilt satsing på elbusser på en frokosttur til Powerhouse på Kjørbo.

IMG_2097 (2)

Se lanseringen på NRK Østlandssendingen her.
Ruter skal fase ut alle fossile busser innen 2020 og har en ambisjon om å ta en ledende rolle i Europa når det gjelder elbusser. Les mer om Ruters satsing på elbusser her.

bolk

I bolken «Byene leder an!» var Oslo kommune først ut. De fortalte om sin nye Klima- og energistrategi som er ambisiøs og omfatter både energibruk og energiproduksjon i bygg og transport. Se innlegget til Stian Berger Røsland, Byrådsleder Oslo.

bergen

Bergen kommune, Akershus fylkeskommune og Virke Kiosk Bensin og Servicehandel løftet blikket og fortalte hvordan bensinstasjonene i årene framover kommer til å bli forvandlet til energistasjoner med strøm, hydrogen og biodrivstoff.
Se innleggene deres her:
Henning Warloe, byråd for byutvikling, klima og miljø Bergen kommune
Solveig Schytz, Hovedutvalgsleder Akershus fylkeskommune

ABB ferjer

ABB viste fram hvordan det kan bli med batteriferje i Oslofjorden.
Se innlegget til Sindre Sætre, Senior Vice President Marine, ABB.
Les mer om ABBs satsing på batteriferjer her.

siemens
Siemens viste fram internasjonale «electric highways» og fortalte at de jobber for en pilotstrekning med elektrisk lastebil med kjøreledning fra Oslo havn via Alnabru til Berger. Se innlegget til Lars Johan Andresen, divisjonsleder Mobility SIEMENS.

Agder Energi viste fram smart varme/kjøle-system i Kristiansand med spillvarme og fjordkjøling.
Se innlegget til Torstein Melhus, administrerende direktør i Agder Energi Varme.

Sigrid Hjørnegård i Energi Norge ga en kommentar til hele sesjonen og understreket at det er veldig viktig at energimeldingen som regjeringen skal legge fram neste år må bli en helhetlig energibruksmelding og ha med elektrifisering av transport!