fbpx
18. desember 2018
Denne artikkelen er over 2 år gammel

De viktigste utspillene fra Zerokonferansen 2018

Zerokonferansen er et politisk verksted!

I år tok vi flere grep for å fornye Zerokonferansen – vi flyttet til Skur13, gjorde om på programformatet vårt og flyttet utstillingene inn i konferanselokalene.

Men noen ting endrer seg ikke: Zerokonferansen skal fortsatt være den viktigste arenaen for lanseringer av nye nullutslippsløsninger, et sted der politikerne kommer med tydelige budskap og en plattform for nye satsinger fra næringslivet. Konferansen er og skal være et verksted for konkrete løsninger!

Her har vi samlet noen av de viktigste utspillene fra scenen på årets konferanse. 

Politiske utspill:

Utslippsfrie soner i Oslo

IKEA kom med klar tale fra scenen om hva de mener skal til for å få ned utslippene fra varetransporten i Oslo: -Utslippsfrie soner vil få fart på elektrifiseringen av varetransporten. Det vil være bra for Oslo, sa bærekraftsansvarlig i IKEA, Anders Lennartsson, og ga stafettpinnen videre til Lan Marie Berg (MDG).

Ingen nye gasskraftverk på Svalbard

På sesjonen om Svalbard som fornybart utstillingsvindu var budskapet fra Venstre og Arbeiderpartiet tydelig: Vi vil ikke ha nye gasskraftverk på Svalbard!

Atle Hamar (V) hamret fast regjeringens posisjon på utslippsfrie verdensarvfjorder

På sesjonen “Utslippsfrie fjorder” var Hamar helt utvetydig i å slå fast regjeringens posisjon på vedtaket om at all trafikk i Norges verdensarvfjorder skal være utslippsfri senest innen 2026, og tidligere der teknologien tillater det.

Nikolai Astrup vil vurdere investeringsgarantier for fornybar energi i Sør

Utviklingsminister Nikolai Astrup annonserte at han ville vurdere hvordan bruk av garantier kan ta ned risikoen og utløse større private investeringer i fornybar energi i utviklingsland, noe som ble fulgt opp i budsjettforliket for 2019 kort tid etter.

Utspill fra næringslivet:

Nye Veier vil bygge verdens mest klimaeffektive vei
Administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier annonserte at de vil, i samarbeid med ZERO, bygge verdens mest klimaeffektive veistrekning. Hvilken strekning blir avgjort i løpet av 2019. Ambisjonen innebærer blant annet å redusere materialbruk og bruke utslippsfrie materialer der dette er tilgjengelig (inkludert asfalt og betong), og bruke utslippsfrie anleggsmaskiner så langt det lar seg gjøre.

De unge utfordrer beslutningstakerne

Danat Tekie fra YSI utfordret beslutningstakerne på om de tar med seg de unges perspektiver i avgjørelsene de tar, og om de lar unge ta del i prosesser som vil ha betydning for kommende generasjoner. Blant utfordringene var: -Hvordan jobber du med å overføre stafettpinnen til neste generasjon? Inkluderer du unge i din kjernevirksomhet og beslutningsprosesser?

Norsk teknologi kan gi rimelig, fornybar energi til Afrika

Jon Bøhmer fra Kyoto Group viste hvordan konsentrert sol kan gi rimelig energi hele døgnet i Afrika med hjelp av norsk teknologi.

Nettmonopolet må fjernes

Solenergi FUSen slo fast hvordan de mener privat produksjon av solenergi kan skyte fart: Hvis man kan ha solceller på naboens tak kan også de med tak i skyggen få ta del i egenproduksjon av fornybar energi: -Nettmonopolet må fjernes, konkluderer Thor Christian Tuv, daglig leder i FUSen.

Vi gleder oss til å se dere igjen 6.-7. november 2019!