fbpx
6. mai 2019

«Electric tour of Oslo» for utenlandsk delegasjon

Her er det flere som oppdager likheten mellom den elektriske turistbåten Vision of the Fjords og operabygget. Foto: Sandis Zuciks

I starten av april var ZERO vertsskap for et partnermøte i EU-prosjektet Baltic Sea Region Electric. 40 deltakere fra Tyskland, Polen, Estland, Latvia, Danmark, Finland og Sverige kom for å oppleve Oslo – Europas miljøhovedstad 2019.

De utenlandske gjestene deltok først på ZEROs frokostseminar “Oslo Green Capital: How to electrify all urban transport by 2030?” på Kulturhuset. Miljøhovedstadens neste ambisjon er å bli en utslippsfri by i 2030 og elektrifisere all bytransport – varebiler, lastebiler, busser, ferger og anleggsmaskiner. På seminaret fikk deltakerne presentert inspirerende elektrifiseringsprosjekter, nyheter om elektriske kjøretøy, og høre mer om de neste stegene mot en utslippsfri transportsektor som vil gi klimavennlige byer.

Se hele seminarprogrammet og presentasjonene her, og se video av hele seminaret her.

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg åpnet Zerofrokosten med nyheten om at elbiler sto for 77% av nybilsalget i Oslo i mars.

«Electric tour of Oslo» 

Miljøhovedstaden og ZERO tok deretter med de europeiske gjestene med på en «Electric Tour of Oslo». På Vippetangen viste Paal Mork i Bymiljøetaten fram elbil-ladegarasjen under Akershus festning, ladestasjon for elbuss, landstrømsanlegget til danskebåtene og den ladbare hybride turistbåten Vision of the Fjords. På Aker Brygge viste Atle Holth i Ruter fram byggingen av ladestasjonen til de snart elektriske Nesoddbåtene. På Vulkan fortalte Kjersti Folvik og Ingvild Roald i Aspelin Ramm om de smarte energiløsningene til byutviklingsområdet og viste fram parkeringshuset med avansert ladeanlegg, elbildeling og bysykkelpilot med elektrisk kassesykkel.

Paal Mork i Bymiljøetaten i Oslo kommune viste fram ladestasjonen for elbuss på Vippetangen.

Teknologiansvarlig i ZERO Marius Gjerset viser fram landstrømsanlegget på Vippetangen som gjør at danskebåtene til DFDS og Stena Line kan bruke ren strøm i stedet for forurensende diesel når de ligger til land.

Gjestene fikk se verdens første parkeringshus reservert kun for elbiler – under Akershus festning.

Atle Holth i Ruter forklarte hvilke utfordringer de sto overfor i etableringen av ladestasjon på Aker Brygge, som skal brukes av Nesoddbåtene som bygges om fra å gå på fossilgass til batteri i løpet av året.

På Vulkan fortalte Kjersti Folvik og Ingvild Roald i Aspelin Ramm om energisystem, ladegarasje og elbildeling.

I parkeringshuset på Vulkan fikk vi se Oslo Bysykkel sin pilot med elektriske kassesykler som alle kan leie på samme måte som de vanlige bysyklene. Les mer her: https://oslolastesykkel.no/.

I Kvadraturen har kommunen reservert parkeringsplasser med ladestasjoner til elektriske varebiler for å bidra til å få fart på elektrifisering og utslippskutt fra varetransporten.

Peter Lindgren, leder for ElectriCity, ble intervjuet på radio av NRK Østlandssendingen om hva Oslo kan lære av Gøteborg for å rulle ut elbuss , el-lastebil og elferje. Klikk på bildet for å høre intervjuet.

ZERO er samarbeidspartner av Oslo europeisk miljøhovedstad 2019. Frokostseminaret var i regi av ZERO, men var også en del av miljøhovedstadsårets offisielle program. Tusen takk til Miljøhovedstaden for en lærerik og inspirerende studietur! På miljøhovedstaden.no kan du lese mer om andre arrangementer i Miljøhovedstadsåret og lese om studiebesøk for utenlandske delegasjoner.