3. januar 2014 Denne artikkelen er over 2 år gammel
Gi meg solen, Enova!
«Sammenliknet med vindkraft er solceller i Norge for dyrt», sier Enova til flere medier. Men kan man ha 100 meters vindturbiner på taket? Gi oss heller solceller!
Enova har fått laget en studie av hva solceller i Norge koster i dag, og konkluderer med at prisen er alt for høy, spesielt sammenliknet med vindkraft (!). Dette brukes som argument for ikke å støtte en markedsintroduksjon av solceller, men heller støtte solceller som «ny teknologi»-prosjekter. ZERO mener Enova dermed snur saken på hodet.
Studien viser at solkraft er dyrt i Norge i dag. Et hustandsanlegg i Norge koster 26 000 pr kW ifølge rapporten. Dette er for dyrt, det er alle enige om. ZERO mener at de særnorske høye prisene nettopp er grunnen til at Enova må sette inn støtet. I nabolandene, der det er et marked for solceller, ligger nemlig prisene vesentlig lavere. I dag koster det 50 % mer for solceller på taket i Norge enn det gjør i Tyskland, og rundt 40 % mer enn i Danmark. Det er fordi disse landene har et marked for solceller. Dette er fordi prisen på solceller faller når det blir et volum i markedet.
Dette er faktisk godt beskrevet i studien Enova har bestilt også. I siste kapittel står det for eksempel at «man bør forvente at kostnader kommer til å reduseres selv med en moderat utrulling i Norge». Dette bryr Enova seg imidlertid ikke om, men fokuserer kun på at prisen er høy nå, altså før det finnes noe marked i Norge. Hvordan skal vi få utløst det prisfallet som vi har sett i alle andre land, når Enova ikke vil ta jobben med å gjøre det?
I media argumenterer Enova også med at solceller er en dyr måte å lage strøm på, og at det er dyrere enn vindmøller. Det er vi også enige i, og dette er grunnen til at ZERO mener at vi ikke skal bygge store solcelleparker i Norge. For solceller er best egnet på taket på huset ditt! Bruker du strømmen selv, konkurrerer du nemlig ikke med strømprisen, men med samlet pris du betaler for strøm, nettleie og avgifter. Det vil i praksis si ca én krone pr kilowattime. Da blir prisen på solceller mer konkurransedyktig.
Med solceller på taket blir du delvis selvforsynt med strøm. Solceller på taket er først og fremst en ny måte å drive energieffektivisering på. Du kan kjøpe varmepumpe, isolere ytterveggene, eller kjøpe deg solceller. Resultatet blir det samme, du kjøper mindre strøm fra nettet. Overskuddet eksporterer du. Dette er det grønne skiftet i praksis.
Enova har gode støtteordninger til energieffektivisering i bygningsmassen. Enkelte av tiltakene er kjempedyre, men får støtte likevel. Programmet for energirehabilitering av egen bolig krever større investeringer per kilowatt-time enn det solceller koster med norske priser i dag. Er solceller virkelig så dyrt da?
Enovas jobb er å være fødselshjelper for nye energiteknologier. Ukens utfordringer går til Enova:
1. Hvor billig må solceller bli i Norge før Enova kan støtte dem?
2. Hvordan tenker Enova seg at vi skal få ned prisen på solceller, uten at vi setter i gang et marked for dem?
Gi oss solen, Enova!
Skrevet av Einar Wilhelmsen, avdelingsleder for fornybar energi i ZERO