26. september 2016

Hvordan halvere byenes utslipp før 2020

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=»6165″ img_size=»full» add_caption=»yes» alignment=»center»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»2/3″][vc_column_text]

ZEROkonferansen 2016:

Hvordan halvere byenes utslipp før 2020

Det eksisterer et uvisst antall meter med klimaplaner, men utslippene går ikke tilstrekkelig ned. Nå skal de halveres på 4 år i de norske storbyene, det krever veldig kreative grep og enormt trøkk fra politikere og byråkrater. Vi inviterer til en «talentkonkurranse»!

Vi må tenke helt nytt om hvordan gjennomføre raskere og større kutt. Byene har mange gode tiltak for utslippskutt i alle sektorer, men det skjer ikke raskt nok.
ZERO inviterer til en sesjon der gode ideer og innspill fra kreative og sentrale aktører får «prøvd seg» foran et dommerpanel. En slags «talentkonkurranse» i klimaløsninger. Vi bruker Oslo som case, og vil komme inn på områder der de store kuttene må tas: som transport/mobilitet, bygg, havn og avfallshåndtering.

Ideene og tiltakene skal legges frem i form av korte og poengterte «pitcher». Disse skal presentere en helt konkret ide, et virkemiddel, et igangsatt tiltak eller et prosjekt som vil bidra positivt i arbeidet med å halvere Oslos klimautslipp. Et dommerpanel med ulike roller og bakgrunn vil få i oppdrag å vurdere disse «pitchene» og eventuelt gi poeng. Er tiltaket effektivt? Vil det gå raskt nok, gi store utslippskutt og kan det rulles ut i stor skala? Vil ideene innebærer lite byråkrati, eller har nye tanker rundt god involvering og kommunikasjon med byens befolkning? Slike spørsmål kan vurderes.

Dommerne får dermed også selv god anledning til å bidra med hva de tenker må gjøres i Oslo, og de andre storbyene. De har ulik bakrunn og rolle i dommerpanelet, og representerer tilsammen de sentrale aktørene som er ansvarlig for at byene når sine ambisiøse mål. Publikum skal også få være med og bidra i form av tilbakemeldinger av ulike slag, som viktige deltakere i gjennomføring av mange klimatiltak.

HVem går videre til Oslo Rådhus? Blir det en ide eller kanskje alle? Og ikke minst: kan de ivrige deltakerne vise vei og skape trøkk slik at storbyene i Norge når målet om å halvere utslippene sine innen 2020? For de som egentlig vil bli testet i kraft for gjennomføring, er de norske storbyene Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo.

Tid: 08.30-10.00 den 24.november

Programleder: Ida Spjelkavik (Norsk Folkehjelp)

Deltakere

 • CCS på avfallsforbrenning Jannicke Gerner Bjerkås, Klemetsrudanlegget AS
 • Sykkelprosjektet i Oslo Rune Gjøs
 • Oljefyr forbys? Martin Leander Møinichen Brandtzæg, Oljefri.no og NNV
 • ProjectZero, Sønderborg (DK) kommunes klimakutt Peter Rathje

Dommere

 • Guri Melby,Venstre 
  Skal tenke spesielt på politisk gjennomslag for ideen
 • Ellen Veie, Forskningsrådet
  Tenker spesielt på innovasjon og mulighet for utrulling
 • Helene Frihammer, Norsk Klimastiftelse og leder for Klimapartnere i Hordaland
  Blikk på om tiltaket kan finansieres/kommersialiseres
 • Eva Britt Isager, klimasjef i Bergen kommune
  Vurderer spesielt om ideen vil gå greit gjennom i byråkrati og lovverk (eventuelt om det fins sjans for kortere og enklere prosess)

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=»1/3″ css=».vc_custom_1473774805680{background-color: #dddddd !important;}»][vc_single_image image=»5948″ img_size=»full» alignment=»center»][vc_column_text]ZERO arrangerer 23.-24. november Zerokonferansen, Nord-Europas største klimaløsningskonferanse.

På konferansens andre dag gjennomfører vi parallelle fagsesjoner som tar opp noen de viktigste utfordringene og løsningene for verdens klima, med noen av verdens fremste eksperter på deres fagområder.

Hvordan halvere byenes utslipp før 2020 er en av sesjonene du kan oppleve som deltaker på årets konferanse. På bloggen vår vil vi i tiden fremover presentere alle sesjonene, under tagen Zerokonferansen. Følg med fremover, og besøk konferansen nettside for å finne mer info og melde deg på!

www.zerokonferansen.no[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]