fbpx
28. mai 2019
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Hydrogenkonferansen 2019: – Utslippsfri hydrogen må bli lønnsomt

Næringsaktørene kan levere mange løsninger – men er politikerne villige til å levere virkemidlene?

Det var blant spørsmålene som ble debattert på første dag av årets arrangement i regi av Norsk Hydrogenforum på Plaza hotell i Oslo.

Årets hydrogenkonferanse samlet rundt 200 viktige aktører til påfyll og debatt om en viktig klimaløsning – utslippsfritt hydrogen.

Ny hydrogenklynge

En av årets store nyheter er at kunnskapsbyen Lillestrøm og Norsk Hydrogenforum har tatt initiativ til å etablere en nasjonal hydrogenklynge.

– Målet er å aksellere den industrielle utviklingen gjennom å øke innovasjonsevnen i bedriftene, forsterke økosystemet for kommersialisering, investeringene og styrke den internasjonale orienteringen, sier Daniel Ras-Vidal, direktør i Kunnskapsbyen Lillestrøm.

– Nye produkter og innovasjoner tas i bruk i stadig flere markedssegmenter, og finansmarkedene ser potensialet, sier Steffen Møller-Holst, styreleder i Norsk Hydrogenforum.

Sistnevnte stakk også av med den gjeve Hydrogenprisen 2018. Juryen begrunnet valget av årets vinner blant annet med at Møller-Holst lever og ånder for hydrogen, og har over en årrekke vært en pådriver for dens sak. Året før var det klimaminister Ola Elvestuen som ble tildelt prisen.

Forutsigbar politikk

ZERO deltok aktivt under årets konferanse, blant annet med fagansvarlig for transport, Christine Holtan Bøgh, som ledet den politiske debatten.

– Utslippsfri hydrogen er en viktig del av klimaløsningen, både for industrien og for transport til havs og på land. Hydrogen er velegnet drivstoff, spesielt for lange og tunge transporter der batteri alene ikke er nok, eksempelvis for ferger, hurtigbåter og for lastebiler. Både skip og biler som kan benytte hydrogen, finnes på markedet. Det vi nå trenger å få på plass, er gode løsninger for fylling, sier Holtan Bøgh.

Videre påpeker hun at flere aktører i Norge, som NEL, UnoX og Hexagon har mange av løsningene, det som nå trengs er støtte og forutsigbar politikk til storskala produksjon.

– Regjeringens varslede planer på området bør vise til konkrete virkemidler som gir forutsigbarhet for næringsaktørene, og bidra til å øke volumet av utslippsfritt hydrogen, avslutter Holtan Bøgh.