27. oktober 2016

PM: Klima-iver fra kommunene må møtes med økt støtte

Miljødirektoratet offentliggjorde i dag hvilke lokale klimatiltak som får støtte i den aller første tildelingen av midler fra Klimasats-ordningen. – Pågangen og kvaliteten på søknadene bør føre til at Stortinget øker bevilgningene til ordningen, sier Marius Holm, leder i Miljøstiftelsen ZERO.

Zeroscenario_5

89 kommuner fått innvilget støtte til totalt 142 prosjekter, og 98 millioner kroner er tildelt. Planen var å ha to utlysningsrunder i år, men pågangen visste seg å bli enorm, med hele 332 søknader, og dermed brukes hele potten opp nå.

– Både små og store kommuner viser tydelige at de er klare for å kutte stort i sine klimagassutslipp. Stortinget bør gi kommunene muligheten til å sette i gang med enda flere lokale klimatiltak gjennom å øke potten til 300 millioner kroner i statsbudsjettet for neste år, sier Marius Holm, leder i ZERO.

Støtteordningen kom på plass i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene KrF og Venstre i fjor.

– Lista over gode prosjekter som nå får støtte, viser behovet for ordningen. Det er et hav av gode klimatiltak i kommunene som nå venter på å bli gjennomført. Det er ingen tvil om at økt støtte vil føre til betydelige kutt i klimautslipp, sier Holm.

Prosjektene som nå har fått innvilget støtte går blant annet til fossilfrie anleggsplasser, elektriske busser og klimavennlig materialbruk i bygg.

Se lista over alle tiltakene som får støtte

Se omtale av flere av prosjektene som har fått innvilget støtte her

Se Miljødirektoratets pressemelding her

For mer informasjon:
Kristin Brenna, informasjonsrådgiver, tlf 938 82 272