fbpx
31. mai 2019
Denne artikkelen er over 2 år gammel

«Kongefamilien» blir utslippsfrie

Torsdag ettermiddag seiler MS «Kongen» ut fra Aker brygge til Horten for å bygges om til batterielektrisk drift.

Dermed går startskuddet for at landets største bilfrie passasjersamband, Nesoddbåtene, blir utslippsfritt i løpet av 2019, melder kollektivselskapet Ruter på sine nettsider.

– Ruter viser nok en gang muskler hva angår grønn omstilling og er nå endelig i gang med å legge om fra fossil til utslippsfri båter i Oslofjorden. Med ombyggingen av Nesoddbåtene vil de på kort sikt nå fjerne rundt 6000 tonn CO2, som er blant de største enkelttiltaket som er gjort av en transportaktør i hovedstaden, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i ZERO.

Totalt skal tre båter bygges om til batterielektrisk det kommende halve året, noe som vil resultere i at 65 prosent av Ruters båtreiser blir utslippsfrie. MS «Kongen», MS «Dronningen» og MS «Prinsen» går alle på flytende naturgass i dag, og skal alle bygges om på Horten Skipsreparasjoner.

– Det er mange aktører som samarbeider for å få til en overgang til utslippsfri båttransport, og vi ser frem til å få MS «Kongen» tilbake i drift som batterielektrisk passasjerbåt. Som europeisk miljøhovedstad i 2019, er det gledelig at Oslo får på plass et landstrømanlegg som kan sikre batterielektrisk drift av Nesoddbåtene og Ruters øvrige båtruter, sier plandirektør Snorre Lægran i Ruter.

Båtreisene utgjør rundt 10 prosent av utslippene fra kollektivtransporten. Målet er utslippsfri kollektivtransport innen 2028.