12. april 2018 Denne artikkelen er over 2 år gammel
Maritim næring ønsker strengere krav fra politikerne
Maritim næring ønsker strengere krav fra politikerne
Oppsummering og presentasjoner fra frokostseminaret «Utslippsfrie fjorder og maritim sektor»
(oppdatert kl 14.05 den 12/4)

På seminaret «Utslippsfrie fjorder og maritim sektor» denne uken etterlyste flere sentrale aktører fra bransjen strengere krav fra politikerne, slik at det blir konkurranse om å levere langsiktige, utslippsfrie løsninger i maritim sektor.
Lengst gikk Dagfinn Neteland i Fjord1, som mente at tiden for dieselferger snart er forbi. Rundt 60 batteridrevne bilferger er i bestilling som følge av strengere miljøkrav, og da er det ikke langt igjen til Norges ca 200 bilferger er faset ut.

Flere aktører påpekte at infrastrukturen må på plass i havnene langs kysten. Både krav om utslippsfri innseiling og støtte til infrastruktur må til. I den forbindelse kom det en god nyhet, nemlig at Pilot E kommer med en tredje utlysning til Utslippsfri Maritim transport 2.0, som blant annet skal støtte infrastruktur, skip som går i høyere fart og over lengre strekninger utslippsfritt, og utslippsfrie løsninger for seiling i fjorder og når skipet ligger havn.
En annen god nyhet var at Trøndelag Fylkeskommune har valgt fem konsortier som skal konkurrere om å levere utslippsfrie hurtigbåter som skal gå i trafikk i Trondheimsfjorden.

I paneldebatten kom det frem at politikerne var gjennomgående positive til å stille klimakrav. Flere tok signalet fra bransjen, og Lars Haltbrekken (SV) mente politikerne har et ansvar for å følge opp når bransjen mener kravene er for slappe.
Arrangørene ZERO og Maritime CleanTech var godt fornøyd med det som kom frem på seminaret.
– Bransjen ga på dette seminaret et tydelig signal til politikerne om at norsk maritim næring er klar for levere utslippsfrie løsninger i alle ledd. Men vi må få ambisiøse klimakrav for å utløse den konkurransen og teknologiutviklingen vi trenger. Da kan vi bygge opp en norsk maritim næring som både er lønnsom og leverer verdensledende utslippsfrie løsninger, sier Hege Økland, daglig leder i Maritime CleanTech.
Marius Gjerset, teknologiansvarlig i miljøstiftelsen ZERO, understreker betydningen av at vi får positive vedtak i Stortinget når dok 8 forslaget til SV behandles 26.april.
– Med vedtak om å seile utslippsfritt i fjordene våre, kan vi få frem det beste norsk maritim næring har av utslippsfri teknologi. Et slikt vedtak kan få store positive ringvirkninger. Hvis vi gjør det til et konkurransefortrinn å seile utslippsfritt i våre fjorder, vil aktører som har eller legger til rette for utslippsfri fremdrift tjene på dette.
Nedenfor finner du alle presentasjonene som ble holdt. I tillegg kan du høre og se streamen fra seminaret på vår Facebookside