fbpx
31. januar 2019
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Mer bærekraftig biodrivstoff, mindre palmeolje

Ferske tall viser at bruken av bærekraftig avansert biodrivstoff øker, og at det brukes mindre palmeolje. Dette er gode nyheter!

I 2018 ble det omsatt nesten 200 millioner liter avansert biodrivstoff, og dette dekker nært hele omsetningskravet på 10 prosent for fjoråret. Dette er bærekraftig biodrivstoff med høy klimanytte, og ZERO mener vi trenger mer av dette for at Norge skal kunne øke tempoet i utfasingen av fossilt brennstoff. Framover må vi få opp norsk produksjon av biodrivstoff, og ytterligere bidra til økt salg av avanserte biodrivstoff.

Salget av palmeolje er redusert fra toppåret i 2017.
– Regjeringen har nå alle muligheter til å fase ut palmeolje ved å følge opp vedtaket fra budsjettenigheten i høst, om å utelukke biodrivstoff med høy avskogingsrisiko, både innenfor og utenfor omsetningskravet, forteller fagansvarlig transport i ZERO, Christine Holtan Bøgh.

– For ZERO er det viktig at utfasingen av palmeolje og andre råstoffer med høy avskogingsrisiko forseres så raskt som mulig, legger hun til.

 Fakta:

  • Det ble omsatt rundt 500 millioner liter biodrivstoff i 2018. Dette utgjør 17 prosent med dobbeltelling (12 vol-prosent). Avanserte biodrivstoff utgjorde rundt 200 millioner liter (og teller dobbelt).
  • Dette utgjør mer enn ni prosent. Omsetningskravet var på 10 prosent, så avanserte biodrivstoff oppfylte altså nesten kravet alene.
  • Av de 300 millioner liter enkelttellende biodrivstoff var 240 millioner liter biodiesel (og dermed risiko for palmeolje). Så palmeolje er på vei ned i biodrivstoff, men det er fortsatt risiko for at palmeolje utgjør en stor andel. Endelige tall fordelt på type råstoff kommer om noen måneder.

For mer informasjon:
fagansvarlig transport Christine Holtan Bøgh
fagansvarlig industri Anne Marit Post-Melbye

Miljødirektoratet: Økning i salget av avansert biodrivstoff i fjor
TU: Salget av palmeolje-drivstoff stuper