fbpx
21. januar 2016
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Milepæl for fossilfri anleggsdrift: Lambertseter flerbrukshall lansert som pilot

Direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF presenterte Oslo kommunes første planlagte pilotprosjekt for fossilfri anleggsdrift på gårsdagens ZEROfrokost.

– På Lambertseter flerbrukshall vil vi benytte fossilfrie anleggsmaskiner, og i samarbeid med den entreprenøren som blir tildelt oppdraget finne hvordan vi kan gjennomføre dette, fortalte Grimsby.

Oslo kommune har budsjettert midler til å støtte prosjektet slik at Lambertseter flerbrukshall kan bli første prosjekt ut, i det som forhåpentligvis er begynnelsen på en fullstendig omlegging fra fossilt til fornybart i anleggsbransjen.

Store utslipp

Anleggsbransjen har fortsatt en lang vei å gå når det kommer til utslippsreduksjoner. 24 prosent av utslippene fra transport i Oslo kommer direkte fra anlegg, i hele Norge utgjør utslippene 14 prosent.

Fagsjef i ZERO, Kåre Gunnar Fløystad i Zero åpnet frokosten med en appell til alle deler av verdikjeden om å bidra til et grønt skifte i transport og anleggsbransjen.

– Det vi nå trenger er aktører som tilbyr teknologien, aktører som etterspør, og aktører som skaper denne etterspørselen gjennom sine bestillinger, sa Fløystad.

Flere løsninger

Under ZEROfrokosten presenterte flere av disse aktørene en rekke løsninger for å redusere utslippene. Jan Gunnar Halstvedt fra selskapet Wacker Neuson viste fram elektriske, batteridrevne anleggsmaskiner, som allerede er på markedet.

Direktør for miljø- og samfunnsansvar i Aspelin Ramm, Isak Oksvold, viste også til at å tenke utradisjonelt, for eksempel ved bruk av vannbåren varme eller biokjel til erstatning for en tradisjonell dieseldrevet bygg-tørker vil erstatte 320 000 liter diesel ved et 10 000 kvm bygg, noe som tilsvarer 600 biler på veien.

Sam Eyde videregående skole, som har landslinje for anlegg, presenterte også sine resultater etter overgang til fornybar diesel på alle sine anleggsmaskiner i oktober 2015, og har i perioden ikke opplevd energitap eller driftsforstyrrelser.

Miljødirektør i Halfslund, Even Ungersness, gjorde det klart at Halfslund står klar til å levere nok strøm til byggeplassen, også ved elektriske anleggsmaskiner, så lenge bestillingen kommer i god nok tid.

-Walk the Talk

I tillegg til å bytte til fornybart drivstoff eller elektriske maskiner, er kan deler av utslippene reduseres ved økt bevissthet. Skanska trakk blant annet fram at de jobber med å redusere tomgangskjøring, og å kutte transportavstander.

– Ved frem prosent feil i dekktrykket ser vi at drivstoff-forbruket også øker med fem prosent, sa Pablo Gonsalez Castrillo fra Skanska.

Castrillo oppfordret alle deltakerne til a «Walk the talk», og jobbe sammen for å klare omleggingen til fossilfri anleggsplass.

For å holde deg oppdatert om hva ZERO jobber med, følg oss på facebook og twitter