25. november 2014 Denne artikkelen er over 2 år gammel
ZERO på tur til Boundary Dam, Canada: Norge kan falle bakpå i arbeidet med CCS
ZERO frykter at Norge faller bakpå i arbeidet med karbonfangst og -lagring. Det siste årets hendelser tegner et mørkt bilde for CCS fremtiden og Norges posisjon.
– Satsningen på karbonfangst –og lagring (CCS) i Norge står i stampe. Vi har lenge vært foran, på forskning og teknologi, og med viktige lagringsprosjekter. Men manglende politisk vilje gjør at satsningen på CCS fremover nå står i fare, sier Camilla Svendsen Skriung, rådgiver på CCS i miljøstiftelsen ZERO.
ZERO og den kanadiske ambassaden arrangerer denne uken en studietur til Canada for deltakere som vil lære mer om finansieringsmodeller for CCS og om hvordan man kan bygge denne klimateknologien i stor skala. Med seg har de interesseorganisasjoner, industri og forskere. Men ingen fra embetsverket, og ingen politikere.
– Vi kan ikke risikere å kaste bort alle ressurser og midler vi har brukt de siste 10 årene. Men manglende CCS-strategi i statsbudsjettet, og midler til å satse skikkelig på bygging av fullskala-anlegg, er flere tegn i tiden, sier Svendsen Skriung.
-Vi har et svært nyttig og godt program. Vi skal blant annet til Boundary Dam, verdens første fullskala CCS prosjekt på kull og møte en rekke sentrale kanadiske aktører. Det er betegnende at ingen fra embetsverket, Stortinget eller Regjering har prioritert å være med på turen, sier Svendsen Skriung.
-Norske politikere ser ut til å trenge inspirasjon og ny kunnskap når det gjelder CCS. Nettopp i Canada har de flere eksisterende CCS-prosjekter, og enkelte regioner har gode politiske virkemidler som er med på å sikre finansiering til CCS. Det er viktig å se til regioner og land som nå leder an, lære av deres erfaring og ta i bruk kunnskap fra eksisterende prosjekter. Det er ikke teknologen det står på nå, det er faktiske politiske grep og en skikkelig økonomisk satsning.
Camilla Skriung Svendsen. +47 906 41 812
Marit Flinder Johannessen, kommunikasjonsrådgiver, +47 99 38 92 49 eller marit.flinder.johannessen@