fbpx
10. januar 2014
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Norge kan hjelpe Danmark til null

Danmark har på de siste 18 årene gått fra en elektrisitetsproduksjon 95 prosent basert på fossile kilder, til nesten 50 prosent fornybart (se graf). En helt utrolig utvikling som neppe ville vært mulig uten norsk vannkraft. 

Og Danmark har ingen planer om å stoppe utbyggingen – tvert imot – de ser for seg å bygge ut rundt 2000 MW ny vindkraft innen 2020, og vil være 100 prosent fornybare innen energi og transport innen 2050.  Også Tyskland bygger ut enorme mengder både sol og vindenergi gjennom sine støtteordninger. Våre kabler til Europa har vært essensielle i gjennomføringen av denne utbyggingen, og kommer til å bli enda viktigere i fremtiden.


I grafen under ser vi hvordan danskene erstatter kullkraft med fornybar energi ved å bygge ut vindkraft. Kull går fra å være hovedkilden i elforsyningen til å bli kun en liten del. Dette har bare vært mulig fordi danskene samtidig har fått kabler. Når Norge nå bygger ny kabel til Danmark i 2014 kan danskene bygge enda mer vindkraft, og legge ned enda mer av kullkraften sin.

Dansk elproduksjon fordelt på brensel

 

Et integrert Nordeuropeisk kraftmarked

Utbygging av mellomlandskabler og fornybar energi i Norge påvirker i stor grad utbygging i våre naboland på grunn av det delvis integrerte Nordeuropeiske kraftmarkedet. Dette er grunnen til at politikerne må gi klare signaler for utbyggingstakt spesielt på mellomlandskabler. Grafen under viser at Danmark i 2012 importerte 12 TWh fra Norge og Sverige samlet. Halvparten av dette eksporterte de videre til Tyskland. Vi er utrolig viktige i Tyskland og Danmarks omlegging fra fossilt til fornybart.

Dansk nettoeksport av elektrisitet fordelt på land

 

Så tenker du kanskje at hvis disse landene likevel skal øke produksjonen sin så mye – hvorfor skal vi øke produksjonen av fornybar strøm? Vi har jo i bøtter og spann. Samtidig så vet vi at over halvparten av energibruken i Norge kommer fra fossile kilder, og at brorparten av dette må bort om vi skal komme til nullutslippssamfunnet innen 2050. Da må vi øke produksjonen av fornybar energi for å kunne erstatte bruken av fossile kilder i alle sektorer. I tillegg må vi ha nok vann i reservoarene våre hvis det plutselig blåser lite i Danmark. Da er det viktig med ekstra kapasitet.

Klimautfordringene er globale, og gjennom internasjonalt samarbeid og klare mål kommer vi til nullutslippssamfunnet!