fbpx
23. oktober 2020
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Nytt anlegg kan resirkulere mer plast

Ved å komprimere isopor, satser Vartdal Plast mot 100 prosent resirkulerte produkter.

Fra åpningen av det nye komprimeringsanlegget på Liadal. Foto: Andreas Solbakken

Det folk flest kjenner som isopor, kaller plastbransjen for EPS. Materialets kvaliteter, at det er lett og isolerer godt, skyldes at de små kulene er to prosent plast og 98 prosent luft. Ved å komprimere avfall av EPS, kan man sende det tilbake i loopen som nytt plastmateriale. 

Det er nettopp det Vartdal Plast nå kan gjøres på Liadal i Ørsta. Der åpnet de denne uken sitt nye anlegg for komprimering av EPS. Miljøstiftelsen ZERO og EPS-foreningen har vært bidragsytere til prosjektet, som også har fått avgjørende støtte fra Grønt Punkt Norge.

– Fram til nå har det vært lite isopor laget av resirkulert plast. Vartdal sin satsning på dette er viktig for å få fram en ny klimaløsning. Nå håper vi at både private og offentlige bestillere vil etterspørre resirkulert EPS for å få fart på dette markedet, sier Guro Hauge. Hun er ZEROs fagansvarlige for bygg og materialer.

Dagleg leiar i Vartdal Plastindustri AS, Jan Endre Vartdal, er overbevist om at det nye anlegget bare er første steg. Målet er at selskapet om ikke mange år kan lage produkter av 100 prosent resirkulert plast. 

– Plast er et fantastisk materiale med unike egenskaper, men vi som bransje må ta vår del av ansvaret når det gjelder å sikre at plasten går inn i et kretsløp og får nytt liv som nye produkt, sier Vartdal. 

Vartdal understreker at forutsigbare rammer fra myndighetene vil være med å sikre at denne utviklingen skyter fart.