8. februar 2018

Optimistisk stemning på hydrogensymposiet i Tyssedal

[vc_row content_placement=»top»][vc_column][vc_single_image image=»9230″ img_size=»full»][vc_column_text]

Bred sammensetning av aktører mener tiden er inne for satsing på hydrogen i Norge

6. og 7. februar var en rekke aktører med interesse for hydrogen samlet på den gamle kraftstasjonen i Tyssedal for å høre om pågående hydrogenprosjekter og utfordringer fremover. Etter noen år med treg fremgang er det nå en påtagelig optimisme å spore, både blant mulige produsenter og sluttbrukere.

Bak arrangementet stod Greenstat og andre lokale støttespillere.

Temaene som ble tatt opp var potensialet for verdiskapning fra hydrogen i Norge, mulige bruksområder og politiske virkemidler som kan legge til rette for økt produksjon og bruk av fornybar hydrogen.

Liv-Elisif Kalland, fagrådgiver for hydrogen i ZERO, presenterte hvordan hydrogen kan være en klimaløsning innen mange sektorer på verdensbasis, og at dette kan gi et marked for norske løsninger og energi. Hun kunne videre fortelle at hydrogen vil være viktig for å få en helt utslippsfri transportsektor og kan bidra til store utslippskutt i norsk industri, hvis den produseres uten utslipp. ZERO la også frem prinsippene som ligger til grunn for et arbeid som skal gjøres denne våren med å analysere mulige virkemidler for å fremme økt bruk av utslippsfritt hydrogen i industrien.

– Vi er takknemlige for at vi kunne få legge frem hvordan hydrogen er en klimaløsning og våre forventninger til en industristrategi for hydrogen som Olje- og energidepartementet har fått i oppdrag å utarbeide. Det var også veldig interessant å få møte så mange fremoverlente aktører fra så mange forskjellige sektorer som alle ser på mulighetene som ligger i hydrogen. Symposiet var velorganisert, og fikk en flott ramme i kraftkatedralen i Tyssedal, forteller Liv-Elisif Kalland.

Statsekretær Atle Hamar var på konferansen og presenterte hvordan Klima- og miljødepartementet skal arbeide for utslippsfri sjøfart, hvor hydrogen er en viktig løsning:

– Det er veldig bra at den nye politiske ledelsen i KLD prioriterer dette høyt og vi har store forventninger til den nye helhetlige hydrogenstrategien som er lovet i regjeringserklæringen. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har lenge vært en viktig politisk pådriver for bruk av hydrogen i transportsektoren, og vi gleder oss til å se hva KLD kan få til av koordinering mellom departementene for å realisere bruk av hydrogen i både industri- og transportsektoren, avslutter Kalland.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]