fbpx
7. januar 2020
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Pinlig at Norge ikke vil fase ut kullkraft

ZERO mener det er pinlig at klimaminister Ola Elvestuen og regjeringen ikke kan forplikte seg til å fase ut kullkraft.

32 land har hittil forpliktet seg til å fase ut kull ved å gå inn i Powering Past Coal Alliance, men Norge vil fortsatt ikke bli med. På skriftlig spørsmål fra SVs Lars Halbrekken, unnlater Elvestuen i sitt svar på julaften å svare på hvorfor, men sier regjeringen retter sin «innsats mot andre initiativer». 

– Det er ingen tvil om at dette for Norge handler om Svalbard. Det er pinlig at det faktum at Norge ikke vil forplikte seg til å fase ut bruken av kullkraft på et av stedene der klimaendringene er mest synlige, gjør at Norge ikke kan ta internasjonal ledelse på å erstatte kullkraft med fornybar energi globalt, sier Per Kristian Sbertoli, fagansvarlig finans i ZERO. 

Alliansen for utfasing av kull er dratt i gang av Canada og Storbritannia, og blant de 32 medlemmene er nå land som Belgia, Danmark, Finland, Sverige og til og med Tyskland.

– Tyskland skal fase ut kullkraft i 2038 og har signert. På Svalbard har lokalstyret nå offensive planer for å erstatte kull med fornybar energi, og ingen tror man vil trenge så lang tid på å stenge ned kullkraften. Da er det pinlig at ikke Norge kan forplikte seg på det, sier Sbertoli.

Det er avgjørende at verden raskt faser ut kullkraft om vi skal stanse klimakrisen, og regjeringen har lovet en internasjonal innsats for å bidra.

– Denne alliansen burde være et perfekt utgangspunkt for en slik satsning som kan bli noe av det viktigste regjeringen gjør på klimafeltet.

Norge har kapital og kompetanse som kan utgjøre en stor forskjell i arbeidet med å utkonkurrere kull i vekstøkonomier og utviklingsland.

– Elvestuens henvisning til at alliansen er for land med stor andel kullkraft, holder ikke som begrunnelse, da også land som Costa Rica med nesten 100% fornybar energi er med og viser lederskap gjennom å delta i alliansen, avslutter han.