fbpx
6. november 2019
Denne artikkelen er over 2 år gammel

PM: Oslo tok førsteplassen i Årets lokale klimatiltak

Med verdens første utslippsfrie anleggsplass gikk Oslo kommune til topps i “Årets lokale klimatiltak 2019”. På de neste plassene fulgte Longyearbyen lokalstyre og Strand kommune/IVAR IKS.

Bilder fra prisutdelingen på Zerokonferansen finner du her.

– I år var det ingen tvil i juryen om hvem som skulle ha førsteplassen. Her har vi et prosjekt som vil kunne bidra til store utslippskutt over hele kloden, fastslo jurymedlem Kristin Halvorsen da hun overrakte vinnerdiplomet til Oslos byrådsleder Raymond Johansen, under prisutdelingen på middagen på Zerokonferansen i Oslo 6. november.

I tillegg til å etablere verdens første utslippsfrie anleggsplass i Olav Vs gate jobber Oslo kommune aktivt i internasjonale bynettverk med å få byer over hele verden til å etterspørre utslippsfrie anleggsmaskiner og lavutslippsmaterialer. Byene har samlet en betydelig innkjøpsmakt som kan endre bygg- og anleggsbransjen i en klimavennlig retning.

Omstilling til utslippsfritt energisystem på Svalbard

Longyearbyen lokalstyre tok andreplassen for sitt arbeid med å legge om energisystemet på Svalbard. Første ledd i prosjektet er å installere en stor batteripark for lagring av solenergi.

– Dette er et prosjekt med stor reell verdi og stor symbolverdi, sier juryen i sin begrunnelse.

Produksjon av plastgranulat i Rogaland

Et stort anlegg for håndtering av plast fra husholdningsavfall sikret tredjeplassen til IVAR IKS i Rogaland og Strand kommune, som representant for eierkommunene. I dette anlegget blir den beste plasten utsortert og vasket før den blir omgjort til råvare for nye plastprodukter i form av plastgranulat.

– Dermed har vinnerne av tredjeplassen vist i praksis hvordan sirkelen for plast kan lukkes, framhever juryen.

Dette er niende gang denne årlige konkurransen blant norske kommuner og fylkeskommuner arrangeres av Miljøstiftelsen ZERO, KS, kommunesektorens organisasjon og KBN i fellesskap for å inspirere til nye og effektive klimatiltak.

Konkurransens jury består av direktør Kristin Halvorsen i Cicero Senter for klimaforskning, tidligere statsråd Odd Einar Dørum, styreleder Gunn Marit Helgesen i KS, administrerende direktør Kristine Falkgård i KBN og ZEROs leder Marius Holm.

Øvrige nominerte til Årets lokale klimatiltak 2019 var Sandnes kommune med produksjon av biokull fra hageavfall og Bærum kommune med foredling og gjenbruk av masser fra bygge- og anleggsplasser. I alt kom det inn 14 søknader til årets konkurranse.

Bilder fra prisutdelingen på Zerokonferansen vil bli lagt her fortløpende til fri bruk mot kreditering.

Les mer om konkurransen, de nominerte og tidligere vinnere.

For mer informasjon, kontakt: