fbpx
12. mai 2020
Denne artikkelen er over 2 år gammel

PM: ZERO skuffet over videre kutt i bistand til fornybar energi

ZERO er skuffet over at regjeringen foreslår et ytterligere kutt i bistanden til fornybar energi. Etter et kutt på 275 millioner i statsbudsjettet, kuttes bevilgningen nå med 165 millioner, og ender dermed hele 38 prosent lavere enn i 2019.

– Vi har forståelse for at det er akutte behov på flere områder nå som følge av koronakrisen. Tilgang på energi er imidlertid helt sentralt for helsevesenet og vannforsyning i helsekrisen, og ikke minst avgjørende for næringslivet som må kickstartes etter krisen, sier Marius Holm, leder i ZERO.

– Om vi skal unngå den mer langsiktige klimakrisen som vil ramme de fattigste hardest, er vi nødt til å sørge for at oppbyggingen baseres på fornybar energi, og ikke på ny kraftig satsning på kull, som vi så etter finanskrisen. ZERO forventer at kuttene rettes opp og at regjeringen leverer på den lovede satsning på å gi fattige land fornybare alternativer til kull i statsbudsjettet for 2021, sier Holm.

Kutter i garantisatsning

150 millioner av kuttet går fra satsningen på garantier, som ble lansert på Zerokonferansen i november, med skryt fra både energiaktører, bistandsorganisasjoner og ZERO.

– En vesentlig følge av koronakrisen er at vi har sett historiens største uttrekk av kapital fra utviklingsland. Det forsterker problemet med mangel på rimelig kapital til investeringene som trengs i fornybar energi, og gjør det mer attraktivt å basere seg på fossile kilder som trenger mindre investeringer. Det er nettopp det problemet garantisatsningen skulle bidra til å løse. Vi forventer derfor at utviklingsminister Dag-Inge Ulstein dekker opp igjen dette kuttet og satser mer offensivt i budsjettet til høsten, sier Holm.

Kontaktpersoner i Miljøstiftelsen ZERO:
Marius Holm, daglig leder (mobil: 957 21 632)
Kommunikasjonssjef Hege Kristin Ulvin (mobil: 971 72 650)