fbpx
8. januar 2014
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Powerhouse Kjørbo nominert til årets teknologibragd

Sammen med våre Powerhouse-samarbeidspartnere Entra, Hydro, Sapa, Skanska, Asplan Viak og Snøhetta har vi blitt nominert til årets teknologibragd for Powerhouse Kjørbo. Etter flere år med planlegging og hard jobbing for å realisere det vi mener er verdens første rehabiliterte plusshus er det en veldig hyggelig anerkjennelse som vi virkelig setter pris på. Stemningen på kontoret var derfor stor da nominasjonen ble offentliggjort.

Teknologiansvarlig Marius Gjerset har fulgt prosjektet fra den spede begynnelse.

Vi startet Powerhouse for å flytte oppfatningene av hva som er mulig å få til av klima- og energiriktige bygg, sier Gjerset. Han mener formålet med oppstarten av samarbeidet var å vise fram de mulighetene som lå i allerede kjent teknologi, hvis man bare brukte den litt smartere. 

– Det utløsende var at de rette aktørene i byggebransjen fikk jobbet godt sammen om å realisere de beste løsningene. Nøkkelen ligger i samarbeidet, ingen hadde klart dette alene, sier han. 

Innovasjon og gjenbruk.

Bygget som ligger på Kjørbo i Sandvika er et gammelt kontorbygg fra 1980-tallet, som har gjennomgått en omfattende rehabilitering. Mye av materialet har blitt gjenbrukt, samtidig som bygningskroppen har blitt oppdatert til å ha et ekstremt lavt energiforbruk.

I tillegg til lavt energiforbruk har Powerhouse Kjørbo Norges største solcelleanlegg, og benytter flere teknologier for energigjenvinning og produksjon.

– Det er summen av alle tiltak som gjør at vi kan bygge et energipositivt hus, sier politisk rådgiver på bygg, Ida Spjelkavik i ZERO. Hun roser samarbeidspartnerne i Powerhouse, og trekker frem hvor viktig Powerhouse Kjørbo vil bli for klima- og byggpolitikk i årene fremover.

– Når huset nå snart står ferdig vil det sette en ny standard for norsk byggbransje. Det at flere politikere har allerede vært og besøkt byggeplassen på Kjørbo er et signal om at dette også får stor politisk oppmerksomhet, sier Spjelkavik.

Marius Gjerset er glad for nominasjonen, og har forhåpninger om at det kan føre til mer blest om energipositive hus i Norge. – Jeg håper den økte oppmerksomheten gjør at flere prosjekter kan realiseres i årene fremover. Målet har aldri vært bare det ene bygget, men å starte noe som kan sette en ny standard for hva byggebransjen kan få til, avslutter han.