7. juni 2017 Denne artikkelen er over 2 år gammel
PM: Ikke en budsjettavtale for klima
Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har i dag lagt fram budsjettavtale om revidert nasjonalbudsjett for 2017. – For klimaet er budsjettavtalen dårlig nytt, mener Miljøstiftelsen ZERO, tross noen lysglimt.
Det siste budsjettvedtaket i denne Stortingsperioden var en siste mulighet for de blå-grønne til å ta viktige steg videre for det grønne skiftet før valget.
– Det er skuffende at viktige vedtak på klima fra Statsbudsjettet for 2017 som skulle følges opp i revidert blir ikke gjennomført. I kroner kuttes det mer på klimatiltak enn det legges på fra Regjeringens forslag til revidert budsjett, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i ZERO.
En viktig sak som partiene nå svikter på er at det ikke blir innført en materialavgift for mer sirkulær og fornybar ressursbruk. Stortinget vedtok i Statsbudsjettet for 2017 å be regjeringen om å utrede en materialavgift differensiert på fossil og resirkulert. Tiltaket er viktig for å få mer resirkulert og fornybar plast. Fossil plast står globalt for omtrent like store klimagassutslipp som all flytrafikk.
-Vi er skuffet over at stortingsflertallet ikke innfører en materialavgift, men lar Finansdepartementet vinne fram i sin motstand mot en viktig miljøavgift for økt bærekraftig fornybar plast og materialbruk, sier Gjerset.
For å gjøre fornybar og resirkulert plast konkurransedyktig og få til et grønt skifte i plastbransjen trengs det incentiv gjennom avgiftssystemet, slik som det er for fossil energibruk i andre sektorer.
– Bransjen er positive til en slik endring og har systemer på plass for håndtering av dette, sier Gjerset.
Av andre viktige klimasaker som skulle vært gjennomført i dette reviderte statsbudsjettet som det ikke kommer noe på er
- Redusert avgiftsfordel for ladbare hybrider, hvor Stortinget vedtok i statsbudsjettet 2017 at det skal innføres en differensiert avgiftsfordel for ladbare hybrider, slik at det gis større fordel til ladbare hybrider med lang elektrisk rekkevidde enn kort elektrisk rekkevidde.
- Veibruksavgift på naturgass. Mangel av avgift på naturgass gjør at biogass i dag ikke er konkurransedyktig og er et hinder for økt bruk av biogass, innføring av støtte til kjøretøy på biogass og nye investeringer i økt produksjon. Stortinget har vedtatt at det skal innføres veibruksavgift på naturgass, med en overgangsordning som sikrer at det i en oppbyggingsfase kan brukes naturgass som backup. Avgift på fossil gass må innføres nå.
Noen lyspunkt i verbalvedtak i avtalen, men med usikker verdi
I verbalpunktene i budsjettavtalen er det noen gode punkter. Men mer erfaringen i hvor mange av verbalvedtakene som ikke gjennomføres av Regjeringen og at disse nå kommer på slutten av Stortingsperiodene, gjør at verdien av dem er høyst usikker.
CO2-fond
Stortinget vedtok i NB2017 å igangsette prosess med berørte næringsorganisasjoner om etablering av en miljøavtale med tilhørende CO2- fond. Prosessen fra da har gått tregt, og i RNB snevrer Regjeringen inn dette til en statstøtte-regulert ordning. I budsjettavtalen slås det fast at det skal innledes forhandlinger om dette nå også med mulighet for en privatbasert avtale ala NOX-fondet. Det er viktig for å få til et nytt CO2-fond som med størst mulig handlingsrom for store klimagassreduksjoner i næringslivet.
Biodrivstoff
Avtalen ber Regjeringen utrede muligheten for differensiert avgift på biodrivstoff utenfor omsetningskravet med sikte på å fremme bærekraftig biodrivstoff.
Anleggsplasser
Avtalen ber Regjeringen utrede hvordan fossilfrie anleggsprosjekter eventuelt kan gjennomføres og hva konsekvensen av dette vil være. Stortinget har imidlertid allerede vedtatt i NB2017 at Regjeringen skal utarbeide en handlingsplan for fossilfrie byggeplasser/anleggsplasser innen transportsektoren, og komme tilbake til Stortinget med et konkret mål for overgang til fossilfri anleggsdrift.
Kontaktpersoner:
Marius Gjerset, teknologiansvarlig/fagansvarlig fossilfri plast, marius.gjerset@zero.no, 926 56 010
Kåre Gunnar Fløystad, fagsjef, kare.gunnar.floystad@zero.no, 951 80 221