4. september 2015

PM: Solskinnsdag for norsk solindustri

Pressemelding fra ZERO: Solskinnsdag for norsk solindustri

Elkem Solar varslet i dag at de starter opp igjen produksjonen på REC-fabrikken på Herøya. Norsk solcelleindustri er i ferd med å reise seg.

– Dette er svært gode nyheter for norske arbeidsplasser og det grønne skiftet. Solcelleindustrien vokser enormt på verdensbasis, og er en grønn næring Norge fortsatt har gode muligheter til å lykkes i, sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen ZERO.

– Norsk fornybar energi i Kristiansand og på Herøya brukes til å produsere «ingrediensene» til solcellepanelene som settes sammen i Singapore. Kombinasjonen av fornybar kraft og rammevilkår for å ta risikoen ved investeringer i ny klimateknologi er avgjørende for at industri satser i Norge. Det er viktig for det grønne skiftet at Elkem Solar bidrar til å videreutvikle verdens mest energi- og klimaeffektive verdikjede for solceller, sier Marius Holm.
Solcellemarkedet er i sterk vekst, men det er også tøff konkurranse på pris. Uten støtte fra Innovasjon Norge og Enova ville det ikke blitt mye fart i fabrikklokalene på Herøya.
Bakgrunn solenergi:

I 2014 ble det installert ca 40.000 MW med ny solstrøm, som økte verdens totalt installasjon til 177.000 MW. Tyskland har vært det største solmarkedet, mens veksten nå er klart størst i andre land. Prognose for 2015 er installasjon av nye 57.000 MW[1], og videre opp mot 500 GW til 2019[2] med Kina, Japan, USA og UK som de landene som er forventet å øke mest de kommende årene. Siden 1975 har prisene på solcelleanlegg gått ned med 99 %

[1] http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/world-to-add-57-gw-of-solar-pv-in-2015–says-ihs_100018839/#axzz3amdtmv3H

[2] http://cleantechnica.com/2015/03/20/global-solar-pv-capacity-expected-soar-177-percent/

Twitter @zeronorge

Zero Emission Resource Organisation
www.zero.no – www.zerokonferansen.no