29. september 2016

Renewing the refinery business – from fossil to biobased solutions

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=»6241″ img_size=»full» add_caption=»yes» alignment=»center»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»2/3″][vc_column_text]

ZEROkonferansen 2016:

Renewing the refinery business – from fossil to biobased solutions

I Norden og Europa er omstillingen fra foredling av fossile råstoffer i gang. Norsk kompetanse kan være en drivkraft, og bidra til økt verdiskapning fra biomasse fra jord, skog og hav. Mulighetene for å lage både bedre produkter med lokalt og fornybart råstoff er store. Spørsmålet er om vi har viljen til det, og griper muligheten som er der.

I snart 50 år har produksjonen av olje og gass satt Norge i en fossil særstilling. Raffineriene har foredlet det som har vært det sorte gullet, men nå står vi i en situasjon hvor verden må bort fra disse produktene.

Statoil har så langt valgt en rolle som aktiv motstander av bruk av biomasse. I våre naboland er situasjonen en annen. I Sverige leder en nordmann selskapet Preem, – som er nordens største raffinør, og som omstiller sine raffinerier for å kunne bruke biomasse. I Finland invisterer kinesiske Kaidi 1 mrd Euro i biodrivstoffproduksjon, og Neste Oil skiftet navn til Neste og er blitt verdensledende i produksjon av høykvalitets biodrivstoff, og Danmark har satt mål om å bli ledende på bioraffineriteknologi. Nå går toget, – nå må vi være med på ferden fra fossil til grønn særstilling.

Norge sitter med kompetansen, industrien og kapitalen for å bli ledende. Likevel er det noe som mangler. Det er derfor spennende å se på omstillingen et land som Italia har gjort. Da finanskrisen trådte inn gikk det hardt utover petroleumsindustrien. Italia brukte denne muligheten til å få fart på landbasert produksjon. Et eksempel er Novamont som i 2014 kjøpte et oljeraffineri på vei mot nedleggelse og bygde det om til et bioraffineri. Framfor importert og dyr olje bruker de nå lokalt produsert råstoff.

Bioraffinerier er essensielt for å øke verdiene av sidestrømmer fra jord, skog og hav, og kan lage mer avanserte og bedre produkter enn oljebaserte. Denne omstillingen er i gang i våre naboland. Norge står godt posisjonert for å bruke vår kompetanse fra petroleumsnæringen til en grønn omstilling. Griper vi muligheten eller ender den norske posisjonen opp som råvareleverandør og fossil sinke?

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=»1/3″ css=».vc_custom_1473774805680{background-color: #dddddd !important;}»][vc_single_image image=»5948″ img_size=»full» alignment=»center»][vc_column_text]ZERO arrangerer 23.-24. november Zerokonferansen, Nord-Europas største klimaløsningskonferanse.

På konferansens andre dag gjennomfører vi parallelle bolker som tar opp noen de viktigste utfordringene og løsningene for verdens klima, med noen av verdens fremste eksperter på deres fagområder.

Renewing the refinery business – from fossil to biobased solutions er en av bolkene du kan oppleve som deltaker på årets konferanse. På bloggen vår vil vi i tiden fremover presentere alle bolkene, under tagen Zerokonferansen. Følg med fremover, og besøk konferansen nettside for å finne mer info og melde deg på!

www.zerokonferansen.no[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]