fbpx
24. juni 2021
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Slik gjør du norgesferien utslippsfri

Nok et år med norgesferie står for døren, og hvorfor ikke gjøre årets ferie til den mest klimavennlige du har hatt? Les ZEROs tips til en utslippsfri sommerferie!

Rundt omkring i Norge dukker det opp stadig flere muligheter til å reise og feriere uten for stort klimaavtrykk. Vi i ZERO har samlet noen tips til både klimavennlige reisemål og reisemåter du kan teste ut denne sommeren.

Flåmsbanen og elektrisk fjordcruise

Ta den spektakulære Flåmsbanen ned til Flåm og fortsett med et elektrisk fjordcruise inn verdensarvfjorden Nærøyfjorden. Når du først er i området, kan du spare lårmuskulaturen og ta elektrisk minibuss opp til det berømte utsiktspunktet Stegasteinen. 

Geiranger

I norgesfavoritten Geiranger kan du blant annet leie mini-elbilen Twizy til å utforske det naturskjønne og populære området, på en enklere og mer klimavennlig måte. Du kan også oppleve Geirangerfjorden på en elektrisk båttur. En bonus er at dette kan bli en mye roligere opplevelse når de vante cruiseskipene med utenlandske turister uteblir.  

Preikestolen og Lysefjorden

Twizy kan du også leie for å komme deg til Preikestolen, et av landets mest spektakulære utkikkspunkt. Høydeskrekk? Ikke noe problem, du kan også beskue Preikestolen fra elektrisk katamaran på Lysefjorden. 

Behagelig fergereise med el-ferge 

En fergetur eller tre er en naturlig del av norgesferien. Med en stillegående el-ferge blir turen over fjorden både klimavennlig og mer behagelig. Stadig flere ferger blir elektriske, blant andre: Lote-Anda (Gloppefjord- Eidsfjord), Brekstad-Valset i Trøndelag, de to Austevoll-sambandene Husavik-Sandvikvåg og Hufthamar-Krokeide, Lavik- Oppedal på Sognefjorden, Hjellestad og Klokkarvik utenfor Bergen, Tidefjord på Solevågen, Festøya på Sunnmøre. På sambandet Moss-Horten kan du nå også reise elektrisk. Hvis du vil på langtur: Havila Kystruten seiler i år for første gang langs norskekysten med skip drevet av en kombinasjon av elektrisitet inne i sårbare fjordarmer, og naturgass.   

Kveldscruise på Svalbard

I sommer kan du ta et kveldscruise på Isfjorden ved Longyearbyen med den elektriske katamaranen MS Bard med Hurtigruten Svalbard. Hvis du er heldig kan du få et glimt av verdens største dyr, blåhvalen. 

El-ferie i storbyene

I Oslo kan du ta en av byens ca. 120 elbusser for å komme deg ut i marka eller til sjøen, eller du kan ta Nesoddbåten over til vakre Nesodden – alle tre båtene er nå elektriske. I Trondheim kan du også kjøre elektrisk buss, blant annet til Powerhouse Brattørkaia og se hvordan bussen lades opp av overskuddsstrømmen til solcellene på bygget. På Brattørkaia ligger både Rockheim og Pirbadet. I Bergen er den lille, legendariske båten Beffen, som går mellom Bryggen og Akvariet, elektrifisert. Her kan du selvsagt også ta den elektriske Fløibanen opp til byfjellet Fløyen for å nyte utsikten ut over byen blant de syv fjell.

Elbil – perfekt for familieferien

At du må lade en elbil er faktisk en fordel på ferie – særlig med barn og dyr i baksetet. Ladepausen er også en perfekt sjanse for å få seg en is, et bad og god beinstrekk. Elbilferie er rett og slett som skapt for familien. Vi har noen tips som kan gjøre elbilferien enda bedre for liten og stor:

  • Last ned elbil-apper
    Det viktigste er appene som gir oversikt over alle ladestasjoner, f.eks. ElbilAppen til Elbilforeningen (for medlemmer) eller LadeNå. Så bør du laste ned appene til leverandørene: Grønn kontakt, Fortum, Bilkraft, Circle K og Ionity, og legg inn bankkort i appene, slik at du slipper å styre med det når du skal lade.
  • Effektiv lading
    Har du en ny elbil som lader raskt, kan du bruke lynladere. Men hvis bilen lader på Max 50 kw, er det billigere å bruke en vanlig hurtiglader. Husk å lade når du kan, ikke vent til du må. Ladestasjoner med bare 1-2 hurtigladere har ofte litt kø, mens de med mange ladere har god flyt!

    Unngå helst å lade mer enn 80 prosent på hurtiglader hvis det er folk bak deg i køen. De siste 20 prosentene går sakte, og koster mye penger hvis det er betaling per minutt. Pakk med deg både type2-ladekabel og kabel for vanlig stikkontakt, slik at du er beredt for saktelading om natten på hoteller og lignende.
  • Lei el-bil
    Stadig flere bilabonement og leiebilfirmaer gir deg også elbil, sjekk oversikt her. Så da kan du feriere utslippsfritt uten å eie elbil.

Bærekraftig fottur i fjellet

Liker du det litt enklere livet? Ta deg en fottur i fjellet! Siden en del av Turisforeningens hytter fortsatt har dieselaggregat, vil vi anbefale at du tar med deg solcellelader til mobilen. Flere eksempler på fotturer finner du her: https://pilegrimsleden.no/, https://www.visitkongevegen.no/ 

Du kan også finne forslag til fine turer rundt om i landet hos DNT, der de har regnet ut klimaavtrykket til hver tur. 

I Jotunheimen kan du besøke Norges mest miljøvennlige turisthytte Gjendesheim, en foregangshytte når det gjelder grønn og bærekraftig drift. DNT-hytta har innført en rekke tiltak, blant annet med solcelleanlegg, en visjon om null plastavfall, ingen markedsføring i oversjøiske markeder, lokal mat og utleie av klær og utstyr. Tar du bussen til fjells får du i tillegg et gavekort på 100 kroner til å bruke på hytta! 

Hardangervidda har DNT-hytta Rauhelleren byttet ut dieselaggregat med solceller og batteri, og kutter med det 16000 liter diesel i året! Om sommeren er hytta selvforsynt med ren solenergi. Ta toget til Finse og gå via hytta Krækkja til Rauhelleren – og derfra videre over vidda hvis det frister med langtur. 

Ta tog! 

Mange av oss har slektninger som skal besøkes eller hytter som venter, og med noen enkle grep kan den faste ferien gjøres mer klimavennlig. Bytt ut bil med elbil eller tog – noen av verdens vakreste togturer ligger i Norge, og kan gjøre reiseveien like opplevelsesrik som oppholdet. Hva med å bytte ut flyturen til familien på Vestlandet med en spektakulær togtur til Bergen og ferge videre? 

Må du fly? Kjøp biodrivstoff!

Og til sist: Norge er et langstrakt land, og noen ganger er fly en nødvendig løsning. Er det vrient å unngå fly dit du skal? Fly med SAS eller Widerøe og kjøp biodrivstoff for din flyvning.