fbpx
13. juni 2016
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Stortinget har sikret en god energimelding

ZERO var ikke særlig imponert over energimeldingen slik den ble lagt frem fra regjeringen. Men Stortinget har gjort en solid jobb, og i den endelige innstillingen fra energi- og miljøkomiteen er det mye å glede seg over.

– ZERO hadde klare forventninger om en energimelding som skulle ta krafta i bruk og vise hvordan vi skal fase ut 170 TWh med fossil energibruk. Når regjeringen med olje- og energiminister Tord Lien i spissen la frem energimeldingen, var det med svært få konkrete virkemidler og mål for utfasing av fossil energibruk, sier daglig leder Marius Holm i ZERO.

Han roser imidlertid energi- og miljøkomiteen på Stortinget som har gjort en grundig jobb for å fylle igjen mange av hullene i meldingen, og som også har lyttet til mange av innspillene ZERO har gitt til partiene.

En styrking av Enova med en langsiktig finansieringsmodell, en kraftfull satsing på hydrogen, ambisiøse mål for utfasing av fossilbiler og for energieffektivisering i eksisterende bygg, og en støtteordning for havbasert vindkraft er blant tingene Holm fremhever som positive.

– Ut fra hvordan dette så ut for noen uker siden, så er resultatet blitt veldig bra. Nå gjenstår det å se hvordan dette følges opp i statsbudsjettet til høsten. Det er ingen tvil om at de vedtakene som er gjort spenner opp høye forventninger for arbeidet videre, sier Holm.