fbpx
8. november 2018
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Utfordring fra Siv Jensen på plast

 

Før Zerokonferansen utfordret Siv Jensen ZERO på hvordan vi skal løse verdens plastproblemer. I dag fikk hun overlevert svarene.

– Siv Jensen kom med en viktig utfordring til oss. Plast er et genialt produkt, men også et stort forsøplings- og klimaproblem. Plast sprer seg i næringskjedene, og kan true mulighetene til å skaffe folk flest rent vann og trygg mat. I tillegg øker CO2-utslippene fra produksjonen av plast, og kan utgjøre så mye som 15 % av de totale utslippene i 2050 om det ikke skjer noe, sier fagansvarlig for bygg og materialer i ZERO, Guro Hauge.

– Virkemidlene vi foreslår medfører ikke skyhøye avgifter eller forbud, og vil ikke gå utover hverdagen til folk flest. En ting Siv Jensen kan gjøre som finansminister, er å gjøre det mer attraktivt for plastprodusenter å ta i bruk fossilfri plast. Det blir vår utfordring til henne, sier Guro Hauge.

Virkemiddelforslagene fra ZERO:
– Utvidet produsentansvar med krav til bruk av fossilfri plast
– Bransjeavtale for omlegging til fossilfri plast
– Materialavgift på drikkevareemballasje

Les hele notatet:
plastnotat til Siv Jensen

Utfordringen fra Siv Jensen:
«Plast er et genialt produkt som har gjort hverdagen enklere for folk flest og bedrifter verden over. Men plast er også en av vår tids største miljøproblemer. Millioner av tonn plastsøppel og enda flere ørsmå biter mikroplast flyter i verdenshavene. Det påvirker dyreliv, tilgang på mat og rent vann. Derfor er det avgjørende at vi rydder opp og legger til rette for bedre avfallshåndtering der vi kan. Samtidig må forbruket av plast ned og vi må øke bruken av nye, miljøvennlige alternativer til fossil plast. Spørsmålet er hvordan kan vi beholde alle fordelene plast gir oss uten å gå veien om forbud eller skyhøye avgifter som får folk til å reagere? Hvordan kan vi gjøre noe bra for miljøet uten å skape en vanskeligere hverdag for folk flest og bedrifter? Det må vi finne ut av.»