fbpx
9. januar 2019
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Verdens første hydrogenferge skal bygges

Norled og Statens Vegvesen har signert kontrakten for utvikling og bygging av verdens første hydrogen-elektriske ferge. Fergen skal gå i trafikk på riksveg 13 i Rogaland mellom Hjelmeland-Nesvik-Skipavik fra 2021.

– Med denne signeringen kommer arbeidet med verdens første hydrogenferge i gang. Jeg vil gratulere Statens Vegvesen og Norled, og ønske lykke til med gjennomføringen av dette banebrytende klimaprosjektet, sier leder i miljøstiftelsen ZERO, Marius Holm, før han legger til:

– Statens Vegvesen har flere fergeanskaffelser på gang og vi ser frem til å få i gang hydrogen i lange fergesamband som i Vestfjorden, ved Lofoten.

Et av våre aller viktigste klimavirkemidler

– Offentlige anskaffelser høres kanskje kjedelig ut, men sannheten er at det et av våre aller viktigste klimavirkemidler. Ved å stille krav til nullutslippsløsninger kan vi både få frem ny teknologi som f.eks. denne hydrogenfergen, og vi kan få volum på løsningene slik veksten i elferger er et annet eksempel på.

Norsk maritim bransje er allerede verdensledende på bygging og utvikling av utslippsfrie skip i ulike fartøyskategorier.

– De pågående regjeringsforhandlingene må reflektere at maritim sektor er at av områdene Norge kan gjøre størst forskjell for klima. Norsk maritim bransje bidrar allerede betydelig til verdiskaping og arbeidsplasser langs hele kysten. Ved å øke etterspørselen etter utslippsfrie skip kan vi styrke den grønne konkurransekraften til bransjen ytterligere, avslutter Holm.