fbpx
8. mars 2019
Denne artikkelen er over 2 år gammel

– Viser at regjeringen tar klimarisiko på alvor

– Beslutningen om å ta Oljefondet ut av oljeaksjer viser at regjeringen tar klimarisikoen norsk økonomi står ovenfor på alvor, sier Per Kristian Sbertoli, fagansvarlig for finans i ZERO.

 

– Norges eksponering mot olje er svært høy, og dette er et lite, men viktig bidrag til å redusere risikoen dette innebærer når verden skal trappe opp innsatsen med å fase ut fossil energi. Vi har mange egg i en kurv som vil være stadig mer utsatt, med denne beslutningen tar vi noen av dem ut, sier Sbertoli.
 
– Et like viktig grep er å gi fondet større muligheter til å investere i fornybar energi. Vi forventer at Regjeringen senere i vår følger opp regjeringsplattformen og gir Norges Bank et mandat til å investere i unoterte fornybar energi, som er stort nok til å gjøre en reell forskjell.
 
– Siden handlingsregelen sier at statens fremtidige netto oljeinntekter skal overføres Oljefondet, er de fremtidige oljeinntektene reelt sett også en del av fondet. Disse tilsvarer 60 prosent av fondet, og det er dermed reelt sett fortsatt massivt overeksponert for oljerisiko, sier Sbertoli.