fbpx
14. august 2015
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Storbyene tar klimautfordringen

Storbyene tar utfordringen – vil lede an i klimaarbeidet

ZERO utfordrer storbyene til å bli spydspisser i det grønne skiftet, og lanserer en sjekkliste over klimatiltak storbyene bør innføre. Samtidig har de fire største byene takket ja til å danne et storbyforum for nullutslippsløsninger.
Storbyforumet lanseres i forbindelse med et arrangement ZERO står bak under Arendalsuka. Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger kommune har takket ja til å delta i nettverket med mål om å få til flere gode klimaløsninger og forsterke rollen som spydspisser i klimaarbeidet. Byene skal blant annet samles fire ganger i året og diskutere transport, bygg, energisystem og grønn omstilling.

– Internasjonalt ser vi at mange byer tar lederskap i klimaarbeidet der statene henger etter. De fire største byene i Norge viser nå vilje til å ta det samme lederskapet her, sier Marius Holm, leder i Miljøstiftelsen ZERO.

Last ned sjekklistene her (pdf)

ZERO lanserer samtidig notatet «Byene som klimaspydspiss». Der presenteres eksempler fra Amsterdam, London og Abu Dhabi, og en sjekkliste over konkrete klimatiltak storbyene bør ta for å lede an i det grønne skiftet. 

– Sjekklisten kan bli svært aktuell i valgkampen og ikke minst i forhandlingene etter valget i flere av de store byene, der miljøsaken kan avgjøre hvem som havner i posisjon, sier Marius Holm.

Storbyene etterlyser også større vilje fra staten til å gi dem muligheter til å gå lenger i klimaarbeidet. Notatet inneholder derfor også en sjekkliste over tiltak regjeringen bør iverksette for å styrke byenes klimainnsats.

– Vi utfordrer regjeringen ved kommunalminister Jan Tore Sanner til å sette byene fri til å lede an i det grønne skiftet. Dette er en enkel og effektiv måte for staten å kutte i klimautslippene, sier Holm.

Les ZEROs storbynotat her (lenke)