fbpx
11. april 2013
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Vindkraft i innlandet – en del av løsninga

Klimaendringene er en trussel allerede i dag. På tross av tiår med advarsler har ikke verdens ledere greid eller villet redusere de raskt voksende klimagassutslippene. Det gjelder også Norge. Over halvparten av vår energibruk er fossil og forurensende.

Samtidig er løsninga enkel – vi må slutte å bruke fossil energi og isteden bruke fornybar energi. Vi må bruke mindre energi og den energien vi bruker må være utslippsfri.

Foto: VisitNorway

Fortsatt bruk av fossil energi er et stort sjansespill for naturen, vi overskuer ikke alle konsekvensene endret klima vil ha for det biologiske mangfoldet. Selv om vi skulle klare å begrense den globale oppvarmingen til to grader, er det ventet at om lag en tredjedel av verdens dyre- og plantearter vil stå i fare for å bli utryddet.

Innlandet godt egnet

Vindmøller er en del av løsninga, men vi må velge ut de prosjektene som har minst konsekvenser for naturmangfoldet. De beste prosjektene ligger nært forbruk, utenfor verneområder og inngrepsfrie områder, og skåner sårbar natur og dyreliv.

Erfaring viser at mange områder i innlandet i Norge er godt egnet for vindkraft. Vi som bor i områder med tett befolkning og lite kraftproduksjon, må tåle å se ny fornybar kraftproduksjon i våre lokalsamfunn. Det er tross alt vi som skal ha strømmen. Når vi bygger vindkraften der folk bor trenger vi heller ikke å bygge kraftlinjer tvers igjennom Norge slik man måtte da vannkraften ble bygget ut.

Debatten om vindmøller i innlandet bør opp fra skyttergravene. Det er ikke slik at verdens totale fossilbruk alene skal erstattes med norske vindmøller som teppebomber naturområder. Det er heller ikke slik at synet av vindmøller stanser tilflytting til området eller ødelegger for turistnæringa eller annen næringsvirksomhet. Men vindmøllene vil gi arbeidsplasser og inntekter til kommunene, og gi ren kraft som kan kutte klimagassutslipp.

En internasjonal dugnad

Undersøkelser gjennomført av Enova viser at holdningen til vindkraft i lokalsamfunn hvor det er bygget vindparker har blitt mer positiv etter utbyggingen. Flere har blitt engasjert i dugnaden det er å begrense den globale oppvarmingen. Alle land må bidra i denne dugnaden. Om vi reserverer oss i Norge for å bruke våre ressurser til å skape utslippsfri energi og heller vil fortsette med fossile utslipp overlater vi dugnaden til andre land. Da må andre land bruke enda mer av sin natur og landskap.

Vår løsning på å begrense klimaendringene er å redusere energiforbruket og erstatte fossil energi med ren, fornybar energi. Dette er den mest effektive måten å kutte utslipp på. En del av løsninga er nye norske vindparker.