fbpx
7. november 2018
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Flora vant Årets lokale klimatiltak 2018!

Flora kommunes utviklingsprosjekt for utslippsfri hurtigbåt ble kåret til Årets lokale klimatiltak som ble delt ut på Zerokonferansen i kveld. Andreplassen gikk til Båtsfjord kommune for fornybar kraft til fiskeflåten, og Trøndelag fylkeskommune fikk tredjeplassen for prosjektet framtidens hurtigbåt.

Årets lokale klimatiltak 2018

Vinnerne av Årets lokale klimatiltak og juryen. Fv: Morten Berntsen, Trøndelag fylkeskommune, Geir Knutsen, Båtsfjord kommune, Anders Espeseth og Jan Henrik Nygård, Flora kommune, Odd Einar Dørum, Marius Holm, ZERO, Kristine Falkgård, Kommunalbanken

 

Floras vinnerprosjekt utvikler utslippsfri hurtigbåt
Årets vinner er Flora kommune som initierte prosjektet som nå har resultert i utvikling og design av en 30 meter lang hydrogendrevet passasjerbåt.
– Årets vinner er et pilotprosjekt i ordets rette forstand med utvikling av helt nye løsninger med stor overføringsverdi til andre norske og internasjonale aktører. Prosjektet er også et godt eksempel på samarbeid mellom kommunesektoren, lokalt næringsliv og andre aktører, sier jurymedlem Odd Einar Dørum.

Flora kommune vant førsteplassen for utsleppsfri hurtiggåande passasjerfartøy. Foto: Brødrene Aa AS

Andreplassen gikk til Båtsfjord for landstrøm til fiskeflåten
Som det største anlegget for landstrøm for fiskeflåten, som i tillegg forsynes 100 prosent med strøm fra et lokalt vindkraftverk, vakte dette prosjektet begeistring i juryen.
– Prosjektet viser hvordan en kommune kan påvirke utslippene fra en av Norges viktigste næringer. At kommunen legger opp til landstrøm også for andre fartøyer, inkludert Kystruta, forsterker prosjektet ytterligere, sier Marius Holm, leder i ZERO.

Båtsfjord kommune vant andreplassen for fornybar kraft til fiskeflåten.

Tredjeplassen gikk til Trøndelag for framtidens hurtigbåt
Selv om prosjektet foreløpig ikke er kommet i havn, vil juryen allerede nå berømme bronsevinnerens dristige og løfterike initiativ for å få en egenutviklet utslippsfri hurtigbåt på sjøen.
– Trøndelag bidrar med dette prosjektet til å påskynde utviklingen av nye nødvendige løsninger for utslippsfri transport til sjøs. I tillegg til å redusere klimagassutslipp vil dette på lengre sikt kunne gi grobunn for ny næringsutvikling, sier Kristine Falkgård, administrerende direktør i Kommunalbanken.

Tredjeplassen gikk til Trøndelag for Framtidens hurtigbåt.

Det er ingen tilfeldighet at det er maritime prosjekter på alle pallplassene i år. Dette en av de bransjene i Norge som er kommet lengst i det grønne skiftet og hvor modige politiske valg i fylkeskommuner og kommuner har drevet utviklingen framover. Dette har juryen ønsket å løfte fram med årets tildelinger.

Det er åttende gang prisen deles ut. Juryen for årets tildeling har bestått Kristin Halvorsen, direktør i CICERO, Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, Kristine Falkgård, administrerende direktør i Kommunalbanken, Odd Einar Dørum, tidligere minister, og Marius Holm, daglig leder i ZERO.

Bilder fra prisutdelingen på Zerokonferansen vil bli lagt fortløpende på ZEROs Flickr-konto

Les mer om konkurransen, de nominerte og tidligere vinnere.

Kontakt:
– Jørn Inge Dørum, KS: 917 58 302, jorn.inge.dorum@ks.no
– Torunn Brånå, Kommunalbanken: 911 58 528, tob@kommunalbanken.no
– Jon Evang, ZERO: 934 01 382, jon.evang@zero.no
– Jenny Skagestad, ZERO: 92610995, jenny.skagestad@zero.no