fbpx
29. juni 2022

God sommer!

Sommeren er her, og alle fortjener ferie! Det har vært en tøff vår og noen tøffe år. På vei inn i 2022 hadde vi bare så vidt lagt pandemien bak oss, før Russland gikk til angrep på sine naboer i Ukraina. Krigen har endret Europa, men også bekreftet mye av det vi visste fra før. 

Vi hadde allerede en energikrise, og vi visste allerede at klimakrisen ville gi oss både matkrise og flyktningkrise. Krigen i Ukraina har forsterket og fremskyndet alt dette. Med ett ble klimapolitikk også sikkerhetspolitikk, og det haster enda mer enn før å gjøre oss uavhengige av fossil energi generelt, og olje og gass fra Russland spesielt. 

Mange har de siste månedene merket krisene på kroppen gjennom høye strømpriser, matpriser og dieselpriser. Politikerne står i en vanskelig spagat når de både skal sørge for at alle kan leve trygge liv, samtidig som det haster å endre måten vi lever på. Derfor mener jeg det har vært klokt å avlaste husholdningene med strømstøtte, og like klokt å ikke avlaste høye drivstoffpriser. 

Klimakrisen har ikke blitt borte på grunn av andre kriser, den har bare blitt mer akutt. Det siste året har flere rapporter fra FNs klimapanel vist med all tydelighet at det haster enda mer enn vi trodde – men også at klimakrisen er mulig å løse. Klimapolitikk virker, når vi bare har nok av den. Pengene finnes også, om de bare kanaliseres inn i det grønne skiftet og ikke i en fossil fortid. Og teknologien er klar, den må bare skaleres opp og rulles ut. 

Det skjer for lite nå. Til tross for mange tiår med klimamål, står utslippene nærmest stille. Slik kan vi ikke fortsette, og i løpet av dette året må kurven knekke og store endringer skje. Skal vi lykkes, må vi få fart på utbygging av mer fornybar kraft, vi må elektrifisere mer av industrien og transporten, og vi må komme i gang med å fjerne CO2 fra atmosfæren. Denne våren har vi i ZERO levert regjeringen våre forslag til hvordan de kan nå sine klimamål. Rapporten ZERO 2030 viser at det er fullt mulig å nå klimamålene, men også svært krevende.

Skal vi lykkes, trenger vi raskere handling, ikke flere utredninger og vurderinger. Da regjeringen tidligere i juni la frem sitt grønne industriløft, hadde statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre for anledningen tatt på seg kjeledresser. Jeg tror antrekket skulle formidle stolthet over industri og oljeeventyr. Like illustrerende var likevel antrekket for hva de nå må gjøre. Det er bare å hive seg i kjeledressen og gyve løs.

Det skal vi også gjøre! Men først skal jeg ønske alle en god sommer.