fbpx
15. januar 2020
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Her er de nye elfergene i Oslofjorden

Ruters båttilbud i Indre Oslofjord vil bli betjent av Boreal Sjø med fem nybygde, elektriske båter.

Illustrasjon av Multi Maritime

Boreal Sjø vant konkurransen om å bli den nye operatøren for øyfergene fra 1. november, og vil betjene passasjertrafikken til øyene i Indre Oslofjord frem til 2034.

– ZERO gratulerer Ruter, Boreal og Oslo kommune med denne viktige milepælen for grønn skipsfart, og en utslippsfri klimaløsning som kommer alle innbyggerne til gode, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i ZERO.

– Her kutter vi utslipp, gir et bedre tilbud til passasjerene, og bidrar til det grønne skiftet i maritim sektor, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Arild Hermstad.

Pådriver i det grønne skiftet

Boreal Sjø vil ha en båt i drift gjennom vinteren, og fra sommeren 2022 vil alle de fem elektriske båtene være i drift. Båtene vil være universelt utformede, ha god utsikt og plass til langt flere passasjerer enn i dag. 

Det er kvaliteten på de fem identiske båtene, i tillegg til pris, som ble utslagsgivende for at Boreal Sjø vant konkurransen. Med de nye båtene vil også kapasiteten økes.

– Oslo kommune og Ruter er i gang med et pionerarbeid i Oslofjorden, og vi er svært fornøyde med at vårt innovative miljøkonsept er det foretrukne. Kontrakten sammenfaller med Boreals ambisjon om å være en pådriver i det grønne skiftet, sier konsernleder Kjetil Førsvoll i Boreal.

Fra venstre: Kjetil Førsvoll (Boreal AS), Marius Gjerset (ZERO), Arild Hermstad (MDG) og Bernt Reitan Jenssen (Ruter)

Banebrytende innen grønn teknologi

Ruter og Oslo kommune har som mål om at all kollektivtransport i hovedstadsregionen skal være utslippsfri i 2028. For Nesoddbåtene nås målet allerede i 2020, øybåtene i 2022 og ambisjonen er 2024 for hurtigbåtene.

– Ruter viser vei for hvordan vi nå og i fremtiden løser klimakrisen, gjennom å investere tungt i utskiftning fra fossilt til fornybare og utslippsfrie løsninger, sier Marius Gjerset. 

Teknologien er moden for utrulling

– Den gode konkurransen og vinneren Boreal viser at markedet for elektriske båter nå er blitt modent og elektriske løsninger nå er i ferd med å bli standardløsninger for nye båter. Dette kommer altså fra den norske maritime leverandørindustrien, som er verdensledende på grønn omstilling, sier Marius Gjerset.

– De virkelige vinnerne i denne konkurransen er kundene, som jeg tror vil strømme til de nye flotte båtene, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen.

Les mer i Ruter sin pressemelding