23. november 2016

– Vi må gjøre klimapolitikken Trump-sikker

– En Trump-sikker klimapolitikk er en politikk som gjør utslippsfri teknologi så konkurransedyktig at selv den mest hardbarka klimafornekter vil kjøpe den, sa ZERO-leder Marius Holm i sin tale til 1200 deltakere på Zerokonferansen i dag 23. november.

ZERO-leder Marius Holm ba også norske politikere og næringslivsledere ta et oppgjør med det han kalte ”Klimafornektelse 2.0”: Troen på at ”norsk olje- og gassnæring vil sikre verdiskaping og velferd i mange tiår til, også dersom Paris-målet nås.”

Holm viste hvordan utslippsfri teknologi vil kunne fjerne hele markedet for oljen – fra oppvarming og industri, til biler, lastebiler, skip og fly – og at dette faktisk er nødvendig for å lykkes med Paris-målene. Det vil igjen gjøre at framtidige investeringer i olje ikke vil være lønnsomme.

– At gamle oljefelt er lønnsomme, er ikke noe argument for å investere i nye, hvis de er ulønnsomme. Norsk oljepolitikk handler ikke om Statfjord. Den handler om nye felt, om Lofoten, om Barentshavet, og om det er lurt å holde stø kurs, når verden skal inn i en sving, sa Holm.

I stedet oppfordret Holm til lederskap som kan ta Norge fra ”fossil til grønn særstilling”. Han utfordret spesielt statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre som begge fikk entre talerstolen senere på konferansen. Men han bemerket også at salen med 1200 næringslivsledere, politikere og byråkrater alle kunne bidra til omstillingen.

– Min drøm er at dere blir noen av de grønne heltene, som i 2040 kan se tilbake på at dere gjorde en forskjell, sa Holm.

 

 

Les hele Marius Holms tale til Zerokonferansen 2016 her.

Bilder fra talen legges ut her: https://www.flickr.com/photos/zero_org/

 

For mer informasjon:

Jon Evang, kommunikasjonssjef, 934 01 382

Kristin Brenna, kommunikasjonsrådgiver 938 82 272

Per Kristian Sbertoli, kommunikasjonsrådgiver 930 89 103