fbpx
24. november 2021
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Oslo vant Årets lokale klimatiltak 2021

Med en veileder for hvordan få på plass et klimabudsjett, gikk Oslo til topps i konkurransen Årets lokale klimatiltak. På de neste plassene fulgte Arendal, med tiltak for el-fritidsbåter og Trondheim med nye utslippsfrie løsninger for bygging og bruk av bygg.

Bilder fra prisutdelingen kan lastes ned her brukes fritt mot kreditering.

Konkurransen arrangeres av KS, Miljøstiftelsen ZERO og KBN for å skape oppmerksomhet om gode klimatiltak i kommunene og inspirere til videre innsats. 

Byrådsleder Raymond Johansen, og byrådene Sirin Stav og Einar Wilhelmsen mottok prisen på vegne av Oslo kommune under Zerokonferansen i Oslo 24. november.

– Årets vinnerprosjekt fortjener de helt store ord. Kanskje er dette kommunesektorens viktigste klima-innovasjon, fastslo områdedirektør Helge Eide i KS da han overrakte vinnerdiplomet.

Årets konkurranse hadde mange sterke søknader. Samtidig var det stor enighet i juryen om de fremste plassene.

– Arendal har tatt tak i en nesten oversett utslippskilde og vist oss hvordan en kommune kan lede an i klimaomstillingen, framhevet utlånsdirektør Lars Strøm Prestvik i KBN da han overrakte 2. plassen.

Trondheim ble belønnet for de store Nidarvoll-prosjektene, med løsninger for utslippsfri byggeplass, felles energisystem for flere bygg og ny mal for gjenbruk av byggevarer.

– Slik skal det bygges, fastslo KBN-direktøren da Trondheim kommune ble overrakt prisen for 3. plassen.

I tillegg til Oslo, Arendal og Trondheim var Lørenskog kommune og Ullensaker kommune nominert til årets pris.

I Lørenskogs prosjekt gjøres en bilbasert hovedvei om til en sentrumsgate, slik at trafikken reduseres med 65 prosent. Samtidig legges det til rette for sykling og gange gjennom tiltak som også bidrar til klimatilpasning. Ullensaker ble nominert for sitt nye pyrolyseanlegg, hvor røykgass benyttes til produksjon av varme og ubehandlet trevirke omdannes til biokull, til bruk både for energiproduksjon og jordforbedring. 

Konkurransen ble i år arrangert for 11. gang. I alt kom det inn 19 søknader fra kommuner og fylkeskommuner. Årets jury besto av av direktør Kristin Halvorsen i Cicero, områdedirektør Helge Eide i KS, adm. direktør Jannicke Trumpy Granquist i KBN og daglig leder Sigrun Aasland i ZERO.

Bilder fra prisutdelingen kan lastes ned her, de vil bli lastet opp fortløpende og kan brukes fritt mot kreditering.

For mer informasjon kontakt:
Aurora Mykkeltveit, kommunikasjonsrådgiver i ZERO, aurora.mykkeltveit@zero.no, tlf. 902 21 984