fbpx
2. november 2023

PM: Nordre Follo vant Årets lokale klimatiltak

Vedtak om arealnøytralitet i kommuneplanen sendte Nordre Follo helt til topps i konkurransen Årets lokale klimatiltak under Zerokonferansen.

På de neste plassene fulgte Trondheim for sitt Gjenbrukslager og Horten for prosjektet Horten lokalmat.

Konkurransen arrangeres av KS, Miljøstiftelsen ZERO og KBN for å skape oppmerksomhet om gode klimatiltak i kommunene og inspirere til videre innsats. 

– Førsteplassen i Årets lokale klimatiltak går til et prosjekt som virkelig har utmerket seg innenfor et område der kommunen har stor påvirkningsmulighet. Tiltaket er et foregangsarbeid i form av et modig politisk grep som vil gi kommunen store og varige utslippsgevinster, sa administrerende direktør i KBN, Jannicke Trumpy, under utdelingen.

Andreplassen gikk til Trondheim kommune for Gjenbrukslageret på Nyhavna i Trondheim. 

– Andreplassen går i år til en kommune som viser konkret handling innen sirkulærøkonomi gjennom å tilrettelegge for gjenbruk i den store utslippssektoren bygg og anlegg. Tiltaket krever politisk handling og har allerede bidratt til store utslippsreduksjoner, sa Torild Fagerbekk, avdelingsdirektør i KS.

Horten kommune fikk tredjeplassen for prosjektet Horten lokalmat, et prosjekt der lokale bønder samarbeider med kommunens dagsenter for å levere sesongens lokale og økologiske grønnsaker til kommunens barnehager og SFO-er. 

– Prosjektet viser hvordan man kan sikre god involvering av lokalt landbruk og skape engasjement blant innbyggerne for mat i sesong som utgangspunkt for å spise mer klimavennlig og bærekraftig, redusere matsvinn og behovet for transport, sa Sigrun Aasland, leder i ZERO.

Oslo og Nord-Fron kommuner var også nominert til årets pris. Oslo var nominert for sitt arbeid for å fremme utslippsfri tungtransport, og Nord-Fron for prosjektet Klima og miljøfond for næringslivet. 

Les mer om nominasjonene her.

Konkurransen ble i år arrangert for 13. gang. I alt kom det inn 16 søknader fra kommuner og fylkeskommuner. Årets jury besto av direktør Kristin Halvorsen i Cicero, styreleder Gunn Marit Helgesen i KS, administrerende direktør Jannicke Trumpy Granquist i KBN, direktør for bærekraft Trine Skei Grande i Sopra Steria Footprint og daglig leder Sigrun Aasland  i ZERO.  

Bilder fra prisutdelingen kan lastes ned her. De vil bli lastet opp fortløpende og kan brukes fritt mot kreditering Kevin Dahlman/ZERO. 

Pressekontakt hos ZERO:

Aurora Mykkeltveit, kommunikasjonsrådgiver

mobil: 90221984 / epost: aurora.mykkeltveit@zero.no