fbpx
17. november 2021
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Regjeringen må sikre Fortum Oslo Varmes CCS-prosjekt

Etter EUs nei, må Støre-regjeringen fullfinansiere CCS-prosjektet på Klemetsrud. Noe annet vil være å gamble med norske klimamål, mener ZERO.

På avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud: (f.v. ZEROs fagansvarlig for industri Anne Marit Post-Melbye, fagrådgiver Sindre Østby Stub og Sigrun Gjerløw Aasland sammen med Fortum Oslo Varmes omviser på anlegget.

EUs innovasjonsfond har EUR 1 milliard å bevilge i den første utlysningen for prosjekter med banebrytende klimateknologier.

Den 16. november offentliggjorde EUs Innovasjonsfond at de ikke tildeler Fortum Oslo Varme støtte i denne tildelingen.

Disse syv prosjektene får støtte:

  • Kairos-at-C, Belgia, Nederland/Norge
  • TANGO, Italia
  • BECCS@STHLM, Sverige
  • K6, Frankrike
  • ECOPLANTA, Spania
  • HYBRIT demonstration, Sverige
  • SHARC, Finland

EUs innovasjonsfond meldte tirsdag at de ikke støtter Fortum Oslo Varmes prosjekt for karbonfangst og -lagring (CCS) på avfallsforbrenningen på Klemetsrud. Det er dårlig nytt for prosjektet, og dårlig nytt for norske klimamål til 2030 om ikke regjeringen sikrer gjennomføring.

– Nå må regjeringen fullfinansiere Fortum Oslo Varmes CCS-prosjekt. Det må settes av penger i statsbudsjettet. Arbeiderpartiet kan ikke sitte med ansvaret for nok en kræsjlanding på CCS, sier Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i ZERO.

– Regjeringen sitter nå og forhandler med SV om budsjettenighet. Skal disse partiene levere på løfter om å kutte utslipp, ta en aktiv rolle i å bygge ny industri og satse på CCS, er det nå det gjelder.

Ikke tid til forsinkelser

Dette er ikke tiden for å forsinke eller stoppe store, nødvendige industribygginger. Norge har alle forutsetninger for å få på plass CO2-håndtering på avfallsforbrenning uten finansiell støtte fra EU. Vi har mer erfaring enn noen andre etter tiår med prosjektarbeid og politiske lovnader, vi holder på å bygge vårt eget lager og en infrastruktur for CO2, vi har finansielle muskler og en prosjektaktør med et gryteklart prosjekt.


En rask realisering av prosjektet vil være viktig for å innfri Norges klimamål til 2030. I løpet av dette tiåret er det nødvendig med CO2-fangst på flere avfallsforbrenningsanlegg, både i Norge og i Europa. Fortums CCS-prosjekt er et modent prosjektet, og kan bidra med utslippskutt tilsvarende 15 prosent av Oslos totale utslipp.

– Regjeringen må sette av tilstrekkelig penger i statsbudsjettet, og jobbe for en samfinansiering med Oslo kommune. Samtidig bør regjeringen raskt sette i gang en utredning av virkemidler for negative utslipp, som kan bli et viktig bidrag for lønnsomhet for CCS-prosjekter på avfallshåndtering, sier Aasland.

Kontaktperson i ZERO:
Anne Marit Post-Melbye, fagansvarlig industri, (mobil: 959 05 732)