fbpx
5. oktober 2023

Regjeringen må våge å sette et mål

Torsdag 5. oktober la regjeringen fram sin handlingsplan for energieffektivisering. Her er ZEROs reaksjoner.

Regjeringens energisparingsplan mangler det konkrete målet for energisparing som mange i bransjen hadde ønsket seg, og har for få nødvendige tiltak, sier Tone Svendsen Endal, fungerende fagansvarlig for energi i Miljøstiftelsen ZERO.

Regjeringen kunne tatt inn alle forslagene fra energikommisjonen, de er overmodne, mener Svendsen Endal. 

– Målet for energibruk i bygningsmassen burde vært utredet og fastsatt til handlingsplanen. Det blir vanskelig å evaluere tiltakene i en handlingsplan når man ikke har fastsatt et mål fra start. ZERO foreslår, som LO og NHO i sitt kraftløft , at målet bør være at energibruken i bygningsmassen maksimalt skal utgjøre 69 TWh i 2030, sier Svendsen Endal. 

Det finnes gode tiltak, og det er penger i potten, men det er dessverre for lite, mener ZERO.

– Bevilgningene som er satt av i årets statsbudsjett til Husbanken og Enova er en start, men for å frigjøre tilstrekkelig energi og effekt må det betydelig større summer til. Vi regner med at dette er noe SV vil prioritere i forhandlingene med regjeringen om årets statsbudsjett, sier Svendsen Endal.

– Det er positivt at man skal stille krav om energieffektivitet i statlige innkjøp og byggeprosjekter. I tillegg er ZERO glad for at regjeringen vil lage et energiregnskap for kommunene og etablere et kompetanseforum som er nødvendig for at de kan bruke sine verktøykasser, sier Svendsen Endal.

ZERO sammen med Naturvernforbundet, NBBL, EL og IT Forbundet, Nelfo, Norsk Varmepumpeforening og Elektroforeningen inviterer til frokostmøte om regjeringens handlingsplan for energieffektivisering, tirsdag 10. oktober klokken 07:45-09:30 på Youngs. Olje- og energiminister Terje Aasland og medlemmer av Stortingets energi- og miljøkomite deltar i politisk debatt om handlingsplanen og statsbudsjettet. Les mer og meld deg på her.