fbpx
26. juni 2020
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Slik gjør du norgesferien utslippsfri

Dette er sommeren da “alle” skal på norgesferie, og det er mulig å gjøre årets ferie til den mest klimavennlige du har hatt. Les ZEROs tips til en utslippsfri sommerferie!

Rundt omkring i Norge dukker det opp stadig flere muligheter til å reise og feriere uten for stort klimaavtrykk. Vi i ZERO har samlet noen tips til både klimavennlige reisemål og reisemåter du kan teste ut denne sommeren. 

Visste du at turisme står for 8% av verdens klimagassutslipp?

Kilde: Nature Climate Change

Flåmsbanen og elektrisk fjordcruise

Ta den spektakulære Flåmsbanen ned til Flåm og fortsett med et elektrisk fjordcruise inn til verdensarvfjorden Nærøyfjorden.  

El-skyss til Stegasteinen

Når du først er i området, kan du ta elektrisk minibuss opp til det berømte utsiktspunktet Stegasteinen. 

Geiranger

I Geirangerkan du blant annet leie mini-elbilen Twizy til å utforske det naturskjønne og populære området, som i år nok blir langt roligere når de vante cruiseskipene med utenlandske turister uteblir.

Preikestolen og Lysefjorden

Twizy kan du også leie for å komme deg til Preikestolen, et av landets mest spektakulære utkikkspunkt. Du kan også beskue Preikestolen fra elektrisk katamaran på Lysefjorden. 

Behagelig fergereise med el-ferge 

En fergetur eller tre er en naturlig del av norgesferien. Med en stillegående el-ferge blir turen over fjorden både klimavennlig og mer behagelig. Stadig flere ferger blir elektriske, blant andre: Lote-Anda (Gloppefjord- Eidsfjord), Brekstad-Valset i Trøndelag, de to Austevoll-sambandene Husavik-Sandvikvåg og Hufthamar-Krokeide, Lavik- Oppedal på Sognefjorden, Hjellestad og Klokkarvik utenfor Bergen, Tidefjord på Solevågen, Festøya på Sunnmøre.

El-ferie i storbyene

I Oslo kan du ta en av byens ca. 120 elbusser for å komme deg ut i marka eller til sjøen, eller du kan ta Nesoddbåten over til vakre Nesodden – alle tre båtene er nå elektriske. I Trondheim kan du også kjøre elektrisk buss, blant annet til Powerhouse Brattørkaia og se hvordan bussen lades opp av overskuddsstrømmen til solcellene på bygget. På Brattørkaia ligger både Rockheim og Pirbadet. I Bergen er den lille, legendariske båten Beffen, som går mellom Bryggen og Akvariet, elektrifisert. Her kan du selvsagt også ta Fløibanen opp til byfjellet Fløyen for å nyte utsikten ut over byen blant de syv fjell.

Elbil – perfekt for familieferien

At du må lade en elbil er faktisk en fordel på ferie – særlig med barn og dyr i baksetet. Ladepausen er også en perfekt sjanse for å få seg en is, et bad og god beinstrekk. Elbilferie er rett og slett som skapt for familien. Vi har noen tips som kan gjøre elbilferien enda bedre for liten og stor:

  • Last ned elbil-apper:
    Det viktigste er appene som gir oversikt over alle ladestasjoner, f.eks. ElbilAppen til Elbilforeningen (for medlemmer) eller LadeNå. Så bør du laste ned appene til leverandørene: Grønn kontakt, Fortum, Bilkraft, Circle K og Ionity, og legg inn bankkort i appene, slik at du slipper å styre med det når du skal lade.
  • Effektiv lading
    Har du en ny elbil som lader raskt, kan du bruke lynladere. Men hvis bilen lader på Max 50 kw, er det billigere å bruke en vanlig hurtiglader. Husk å lade når du kan, ikke vent til du må. Ladestasjoner med bare 1-2 hurtigladere har ofte litt kø, mens de med mange ladere har god flyt!

    Unngå helst å lade mer enn 80 prosent på hurtiglader hvis det er folk bak deg i køen. De siste 20 prosentene går sakte, og koster mye penger hvis det er betaling per minutt. Pakk med deg både type2-ladekabel og kabel for vanlig stikkontakt, slik at du er beredt for saktelading om natten på hoteller og lignende.

Bærekraftig fottur i fjellet

Liker du det litt enklere livet? Ta deg en fottur i fjellet! Siden en del av Turisforeningens hytter fortsatt har dieselaggregat, vil vi anbefale at du tar med deg solcellelader til mobilen. Et par eksempler på fotturer: https://pilegrimsleden.no/, https://www.visitkongevegen.no/

I Jotunheimen kan du besøke Norges mest miljøvennlige turisthytte Gjendesheim, en foregangshytte når det gjelder grønn og bærekraftig drift. DNT-hytta har innført en rekke tiltak, blant annet med solcelleanlegg, en visjon om null plastavfall, ingen markedsføring i oversjøiske markeder, lokal mat og utleie av klær og utstyr. 

Må du fly? Kjøp biodrivstoff!

Og til sist: Norge er et langstrakt land, og noen ganger er fly en nødvendig løsning. Er det vrient å unngå fly dit du skal? Fly med SAS og kjøp biodrivstoff for din flyvning.

Gled deg til sommern 2021: