fbpx
23. april 2014
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Solceller i Norge er kuldekraft!

Kulde, klar luft og lite skyer er bra for solceller. Er Tynset Norges neste solmekka?

Alle vet at solceller virker best når det er sol, og mange tror derfor at solceller bare er lurt i landene rundt ekvator. Men det ikke alle vet er solceller også liker kulde. Jo kaldere det er, jo bedre produserer de. Faktisk øker effektiviteten til ei solcelle med en halv prosent pr grad temperaturen faller.  Tenk om vi har ett solcellepanel på Tynset og et i California.  Om forskjellen er 40 grader (-20 på Tynset, + 20 i California) vil vi med samme mengde sol få over 15 % mer ut av solcella på Tynset.

Men det er ikke bare kulde som er en fordel. Ren klar luft, lite skyer og tåke er bra. Snø på bakken rundt gir også refleksjon. Det øker produksjonen.

DSC_0663

Spydspissprosjektet på Tynset

Tynset kommune er med i Zeros spydspissprosjekt. Kommunen har satt opp et lite solcelleanlegg på taket av kommunehuset for å undersøke mulighetene for solkraft på Tynset, som en service til innbyggerne. Er det norske innlandet spesielt godt egnet for solcelle?

Vi har akkurat sett på solcelleproduksjonen i februar Tynset. Vi fikk ikke Tynsetværet vi håpet på. Det ble overskyet og varmt nesten hele måneden. Gjennomsnittstemperaturen i ble -2 grader, den skulle vært – 11!  Likevel: som vi kan se av grafen under har testpanelet produsert hver eneste dag hele måneden. Men se på 18-19 februar. Disse dagene er det typisk Tynsetvær. Det er iskaldt, nesten minus 20 den 18. februar. Og da, når det er mest bruk for strømmen, gir solcella oss produksjonsrekord!

Vi tror solceller på taket kommer til å bli et enøktiltak mange kommer til å gjennomføre i årene framover. De som bor i det kalde innlandet har nå en ekstra fordel!

kuldekraft 1

Kuldekraft 2

 

Noe av det fineste med solceller er at man kan følge produksjonen på internett. Tynset finner du her: https://enlighten.enphaseenergy.com/pv/public_systems/tazd196736/graph/hours

Vi kan også hente ut historiske data. 18 februar produserte vi strøm fra klokka 08:00 og nesten til 17.00.  Klokka 08:45 passerte vi 20% produksjon, og klokken ett kom vi opp i 80% av maks produksjon. Solceller er uregulert kraftproduksjon.

Solkraften produseres når den trengs

Det betyr at vi ikke kan bestemme når kraften kommer. Men solcellene har en stor fordel sammenliknet med vindmøller og småkraftverk. Solceller produserer strøm om dagen, når vi trenger den mest. Som vi ser av grafen under (som viser strømforbruket i hele Norge), bruker vi mye mer strøm på dagtid enn om natten. Siden kulde øker produksjonen i solcella, og siden det på innlandet er god sammenheng mellom svært kalde dager og solskinn (som vi så 18. februar) er det en god samvariasjon mellom produksjon og behov.

Grafen under er hentet fra Statnett og viser produksjon og forbruk av strøm 17 og 18 februar. Som vi ser begynner solcellen på Tynset å produsere akkurat når behovet er størst på morgenen (toppen er kl 09.00).

Kuldekraft 3

Fra før vet vi at mars-mai fort vekk er det beste månedene for solceller i Norge. Det er den tiden på året da vi har minst vann i vannkraftmagasinene. Studiene fra Tynset peker mot at solceller derfor passer godt inn i vårt kraftsystem, også fra dag til dag. Produksjonen er størst på den tiden av året da behovet er størst, og produksjonen samvarierer perfekt med dager da det er iskaldt og størst behov for strøm.

Det globale markedet for solceller er i ferd med å eksplodere, og solcellen kommer til å finne sin plass også på norske hus og hjem. Våre studier fra Tynset viser at vi i Norge kan få mye ut av denne teknologien, og at den kan passe godt sammen med vårt kraftsystem. Langt bedre enn de fleste er klar over.