Hopp til innhold

Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer

Strømsparing

Regjeringen svikter: Svakeste klimabudsjett på flere år

– Dette er det svakeste klimabudsjettet på flere år. Uten noen tydelige satsinger blir dette den endelige spikeren i kista for regjeringens eget klimamål, sier ZERO-leder Stig Schjølset.
7. oktober 2024
ZERO-leder, Stig Schjølset. Foto: Nora Hindenes/ZERO

Det er forståelig at regjeringen prioriterer sikkerhet og beredskap i årets budsjett. Men det er likevel uansvarlig å dytte klimaproblemet videre til neste generasjon, mener ZERO.

– I sitt budsjettforslag henter regjeringen inn 29,6 milliarder bare på CO2-avgiften og salg av klimakvoter. Det er skuffende at ikke mer av disse pengene også brukes på utslippskutt, nå som det haster mer enn noensinne, sier Schjølset.

– Det er vel og bra med 1,2 milliarder til utslippsfri tungtransport, men ellers er dette et stusslig klimabudsjett. Regjeringen gjør ingenting for å styrke det viktige punktutslippsprogrammet i Enova. Omvendte auksjoner for CO2-fjerning innen industri og avfall burde også ha kommet nå, sier han.

Tar ikke ansvar


Det er synd at regjeringen ikke griper sin siste sjanse til å vise klimaansvar i statsbudsjettet før valget, mener ZERO.

– Denne regjeringen gikk ut med skyhøye klimaambisjoner i Hurdalsplattformen. Dessverre har politikken for store, raske utslippskutt uteblitt. Nå er det nok en gang opp til SV å sette et grønnere stempel på budsjettet i forhandlingene. Dette ansvaret burde regjeringen tatt selv, sier Schjølset.

Grønn bok uten tydelig ramme

Både ZERO og Miljødirektoratet har foreslått flere tiltak som ikke krever penger i budsjettet, for eksempel innføring av klimakrav til fartøyene i offshorenæringen. Det er skuffende at regjeringen heller ikke fremmer noen slike forslag i sin grønne bok, mener ZERO.

– Grønn bok har blitt en god oversikt over status i klimapolitikken. Men skal vi telle utslipp slik vi teller penger, må den faktisk sette en tydelig ramme og retning for Norges utslipp. Årets utgave viser tydelig at regjeringen ikke fører en politikk for å innfri sitt eget klimamål om å kutte utslippene med 55 prosent i 2030, sier Schjølset.

Last ned pressebilder av Stig Schjølset
Her

Kontaktpersoner