Hopp til innhold

Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer

Strømsparing

Bærum vant Årets lokale klimatiltak

Prosjektet Fornebu HUB, samleterminalen for en mer effektiv varetransport, tok Bærum kommune helt til topps i nomineringen av Årets lokale klimatiltak under Zerokonferansen.
24. oktober 2024

På de neste plassene fulgte Skien for systematisk satsing på energieffektivisering i kommunen og Kviteseid for varmepumper som utnytter varmen i avløpsvann til oppvarming.

Konkurransen arrangeres av KS, Miljøstiftelsen ZERO og KBN for å skape oppmerksomhet om gode klimatiltak i kommunene og inspirere til videre innsats.

– Førsteplassen i Årets lokale klimatiltak går til et prosjekt som virkelig har tatt tak i et problem som tidligere førte til unødvendig transport og utslipp. Dette tiltaket er et resultat av et solid og dristig politisk arbeid, som vil gi fordeler for kommunen både når det gjelder effektivisering og klima, sa Helge Eide fra KS under utdelingen.

Andreplassen gikk til Skien kommune for prosjektet Energieffektive tiltak i Skien kommune.

– Andreplassen går i år til en kommune som har satset systematisk på energieffektivisering siden 2011, og som på den tiden har gjennomført over 300 tiltak. Energisparingen fra prosjektet er på totalt 9 millioner Kwh årlig, noe som tilsvarer årsforbruket til 500 norske eneboliger, sa Lars Strøm Prestvik fra Kommunalbanken

Kviteseid fikk tredjeplassen for prosjektet Drit i energi, et prosjekt hvor kommunen skal installere varmepumper hvor de optimaliserer avløpsvann til oppvarming.

– Tredjeplassen i Årets lokale klimatiltak går til en kommune som viser hvordan innovativ bruk av varmepumper kan bidra til å redusere behovet for ekstra oppvarming betydelig, som igjen bidrar til store energibesparelser. Tredjeplassen går til Kviteseid kommune for prosjektet Drit i Energi, hvor kommunen skal installere varmepumper hvor de optimaliserer avløpsvann til oppvarming, sa Stig Schjølset, daglig leder i ZERO.

Sandnes og Stavanger kommuner og Bergen kommune var også nominert til årets pris. Bergen var nominert for prosjektet “Styringsverktøy for klima- og miljøtiltak i byggeprosjekter”, og Sandnes og Stavanger for prosjektet “R:Elsk”, Norges største ombrukssenter.

Les mer om nominasjonene her.

Konkurransen ble i år arrangert for 14. gang. I alt kom det inn 17 søknader fra kommuner og fylkeskommuner. Årets jury besto av direktør Kristin Halvorsen i Cicero, styreleder Gunn Marit Helgesen i KS, administrerende direktør Jannicke Trumpy Granquist i KBN, daglig leder Lars-Henrik Paarup Michelsen i Norsk Klimastiftelse og daglig leder Stig Schjølset i ZERO.

Bilder fra prisutdelingen kan lastes ned her. De vil bli lastet opp fortløpende og kan brukes fritt mot kreditering Kevin Dahlman/ZERO.