Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer
Samlingen startet ved Moss havn. Der er arbeidet med grønnere sjøtransport godt i gang med både landstrømsanlegg, elektrifisering, mer effektiv logistikk, samt sjødroner under utvikling.
Ved Øra Industripark besøkte vi Batteri Retur, Denofa, Pronofa, og Borg Havn. Her fikk vi se sirkulærøkonomi i praksis og samlokalisering av industri for utnytting av restressurser. Flere av aktørene pekte på at selv om viljen og teknologien er på plass for omstilling, er strømtilgang en flaskehals for videre utvikling.
Samlingens andre dag startet hos Borregaard, hvor vi fikk se hvordan tømmer brukes som råstoff til å produsere avanserte biokjemikalier til erstatning for fossile alternativer i en rekke bransjer. Også Borregaard pekte på tilgang på mer fornybar kraft og nett som avgjørende for ytterligere utslippskutt.
Deretter gikk turen til Hafslunds vannkraftanlegg ved Sarpefossen midt i Sarpsborg sentrum, før samlingen ble avsluttet i Verksbyen – et nyutviklet boligområde der energieffektivitet og smarte energiløsninger står i sentrum.
Bedriftsbesøkene har vært det beste med Zeroakademiet, synes deltaker Sindre Haakonsen, rådgiver transport i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).
– Vi hører det samme hos alle bedriftene: De har mange gode løsninger og er klare til å gjøre investeringer, men godkjenningene trekkes i langdrag. Dette koster lokale arbeidsplasser, og vi taper konkurransekraft til for eksempel Kina. For klimakampens troverdighet er det helt avgjørende at næringslivet ser at vi i offentlig sektor og politikken spiller på lag med dem fremfor å være sinker, sier han.
Denne samlingen avsluttet årets Zeroakademiet Øst. En viktig del av akademiet har vært mentorgruppeprosjekter om ulike tema innen klimafeltet. Gruppene leverte blant annet prosjekter som frokostseminar om potensialet for utslippskutt i utviklingsland, podcastepisode om karbonprising og en kronikk om trilemmaet knyttet til natur, klima og næringsutvikling.
– Å delta på Zeroakademiet har gitt en unik mulighet til å fordype seg i sentrale temaer for det grønne skiftet, og samtidig bygge nettverk og utveksler perspektiver på tvers av ulike bransjer. Akademiet har gitt rom for både refleksjon, kunnskapsutvikling og nye relasjoner på tvers av kompetanse, erfaring og roller, sier Constanse Thuv, fylkestingspolitiker i KrF.
– Et høydepunkt var å kunne vise akademiet Østfold på den siste samlingen. Østfold er et fylke som har sterke og fremoverlente bedrifter som ofte ikke får oppmerksomheten de fortjener. Personlig var det fantastisk å bidra til å vise frem det lokale næringslivet og vise at Østfold har en naturlig og sterk plass i det grønne skiftet, sier Thuv.
Til høsten tar akademiet turen videre til Midt-Norge (Møre og Romsdal, og Trøndelag). Her vil det bli nye muligheter for lokale, unge, klimalederspirer å bli bedre kjent med hva som rører seg i regionen av klimaløsninger, og utvide nettverket sitt med andre samfunnsengasjerte.
Kavlifondet, Coca-Cola Europacific Partners, Allstad, og Reitan Retail.