fbpx
28. oktober 2021

Dette er de nominerte til Årets lokale klimatiltak

Arendal, Lørenskog, Oslo, Trondheim og Ullensaker kommuner er nominert til prisen Årets lokale klimatiltak 2021.

Prisen Årets lokale klimatiltak deles ut i samarbeid mellom KS, KBN og ZERO. Prisen skal skape oppmerksomhet rundt smarte klimaløsninger i store og små norske kommuner og i fylkeskommunene. Vi vil vise fram ambisiøse prosjekter for å begeistre og inspirere! De tre beste prosjektene blir premiert og vinnerne blir hedret på Zerokonferansen 24. november 2021.

– Disse fem nominasjonene gir et godt uttrykk for bredden i kommunesektorens klimaarbeid. De dekker forskjellige tiltaksområder, hvor disse kommunene utmerker seg på hvert sitt felt, fastslår juryen for konkurransen.

Årets jury består av direktør Kristin Halvorsen i Cicero, områdedirektør Helge Eide i KS, adm. direktør Jannicke Trumpy Granquist i KBN og daglig leder Sigrun Gjerløw Aasland i Miljøstiftelsen ZERO.

Dette er de nominerte:

Arendal nomineres for å ha ledet an arbeidet med å omstille fritidsbåtmarkedet til el-drift gjennom en serie koordinerte tiltak.

I Lørenskogs prosjekt gjøres en bilbasert hovedvei på Skårersletta om til en sentrumsgate, slik at trafikken faller fra 12 000 til 4000 passeringer i døgnet, samtidig som det legges til rette for sykling og gange gjennom tiltak som også bidrar til klimatilpasning.

Oslo nomineres for sitt foregangsarbeid for å gjøre klimabudsjett til et styringsverktøy som kan tas i bruk i norske og internasjonale kommuner, blant annet gjennom en ny, nettbasert veileder.

Trondheim deltar med et stort byggeprosjekt, Nidarvollprosjektene, der det testes ut nye komplette energiløsninger for byggeplasser, energiutveksling mellom bygg og økte andeler av gjenbrukte byggematerialer.

Ullensaker nomineres for sitt nye  pyrolyseanlegg, hvor røykgass brukes til produksjon av varme og ubehandlet trevirke omdannes til biokull, til bruk både for energiproduksjon og jordforbedring.  

19 søknader

Alt i alt kom det inn 19 søknader fra kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler. Mange gode søknader gjorde at det var sterk konkurranse om de fem nominasjonsplassene.

De tre beste prosjektene premieres under Zerokonferansen som arrangeres i Oslo 24. november.

Les mer om prisen (kriterier, tidligere vinnere etc.) her.

For mer informasjon, kontakt:
Emilie Bygland, ZERO: 46 89 81 59 / emilie.bygland@zero.no
Aurora Mykkeltveit, ZERO: 90 22 19 84 / aurora.mykkeltveit@zero.no