fbpx
10. november 2020
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Drammen vant «Årets lokale klimatiltak 2020»

Med et svært innovativt prosjekt for lagring av solenergi til vinterbruk er Drammen kommune vinneren av «Årets lokale klimatiltak 2020». På de neste plassene følger Bergen kommune/Bergen havn og Viken fylkeskommune/Klima Østfold.

STOLTE VINNERE I DRAMMEN: Foran til venstre: Geir Andersen, Vedlikehold og miljø sjef Drammen Eiendom. Foran til høyre: Gjermund Riise Brekke, Daglig leder Drammen Eiendom. Bak: Trond Haugan til venstre og Rune Simensen til høyre, begge i Drammen Eiendom.  

– Årets vinner har gjennom mange år levert prosjekter med løsninger i det teknologiske tetsjiktet og stor praktisk bruksverdi. Nå toppes dette med årets klare vinnerprosjekt, der det lages et helt lokalt energisystem, sa styrelederen i KS Kommunesektorens organisasjon, Bjørn Arild Gram, da prisen ble overlevert digitalt tirsdag 10. november.

Til etterfølgelse i Bergen

Bergen kommune/Bergen havn sikret annenplassen med prosjektet «Europas største landstrømanlegg for skip».

– Her har vi et fremragende eksempel til etterfølgelse. Anlegget har allerede fått stor effekt langt utenfor landets grenser, fastslo jurymedlem Jannicke Trumpy Granquist, administrerende direktør i KBN Kommunalbanken.

Utslippskutt i landbruket

Viken fylkeskommune/Klima Østfold tok tredjeplassen med et bredt anlagt, flerårig program for utslippskutt i landbruket, «Klimasmart landbruk Østfold».

– Så vellykket er dette samarbeidet at det nå danner mønster for et tilsvarende nasjonalt program, poengterte KS-leder Bjørn Arild Gram.

I alt var det fem nominerte til årets pris. I tillegg til prisvinnerne, sto Halden kommune og Vestland fylkeskommune på denne listen. Halden ble trukket fram for et prosjekt hvor kommunens elbiler og elsykler benyttes i en delingsordning, slik at innbyggere og tilreisende kan gjøre bruk av disse utenom arbeidstid. Vestland ble nominert for krav om utslippsfrie drosjer og tilrettelegging for dette.

Tiende året med pris

Samlet var det 12 søkere til årets pris. Prisen for «Årets lokale klimatiltak» ble i år utdelt for tiende gang. Konkurransen arrangeres av KS, miljøstiftelsen Zero og KBN for å få fram gode eksempler på klimatiltak i kommunesektoren og inspirere til videre innsats.

Foruten Bjørn Arild Gram og Jannicke Trumpy Granquist består juryen av Kristin Halvorsen, direktør for Cicero, tidligere statsråd Odd Einar Dørum og ZEROs daglige leder Marius Holm.

Mer informasjon om prisen og tidligere vinnere: www.zero.no/kommune

Bilder fra de ulike tiltakene kan lastes ned via ZEROs Flickr-side.

For mer informasjon, kontakt:

Jenny Skagestad, rådgiver lokale klimatiltak i ZERO: jenny.skagestad@zero.no / 92610995