Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer
Skal vi nå norske klimamål, må petroleumssektoren elektrifiseres. Samtidig står vi i en presset kraftsituasjon, der mange gode formål trenger tilgang på strøm og nett, og vi kan risikere at mangel på kraft blir en barriere for etablering av grønn industri på land. Havvind seiler opp som en nøkkelløsning, men får vi det til i tide?
ZERO foreslår at gjenværende kraftbehov på norsk sokkel elektrifiseres med flytende havvind, og har foreslått 10 TWh som et ambisiøst, men realistisk potensiale for å skaffe nok kraft fram til 2030. Det tilsvarer rundt 2 GW installert kapasitet flytende havvind.
Tilstede under frokostseminaret var representanter fra Odfjell Oceanwind, Equinor og Aker Offshore Wind som presenterte sine forslag til løsninger. Odfjell Ocean Wind mener vi kan bygge ut så mye som 3 GW installert kapasitet, hvor havvind kan direkteelektrifisere petroleumsinstallasjoner, men også kobles til toveis-landstrømkabler.
Aker Offshore Wind pekte på at det mange steder trengs såkalte “Island-mode”-løsninger. Her kan kombinasjoner av blant annet havvind og hydrogen bidra til å kutte utslipp og skaffe nødvendig energi. Equinor mener primært større havvindparker er veien å gå. De kan bygge 1 GW havvind dersom forholdene ligger til rette for det, noe som vil gi nok kraft til å kutte egne utslipp.
Seminaret ble rundet av med et politikerpanel med representanter fra Høyre, Arbeiderpartiet og SV. ZERO håper Energi- og miljøkomiteens behandling av tilleggsmeldingen i juni kan gi noen føringer for videre arbeid med realisering av havvind til elektrifisering. Regjeringen bør i Statsbudsjettet for 2023 komme med signaler om hvordan de vil jobbe videre med dette.
Her kan du se opptak av seminaret:
Artikkelen fortsetter under.
Hva må gjøres for å få til elektrifisering med havvind?
Dette mener ZERO må gjøres for å utløse havvind til direkte elektrifisering av petroleumsinstallasjoner: