fbpx
29. november 2022
Denne artikkelen er over 2 år gammel

Et grønnere budsjett, men flytter lite penger

Det er mange gode løfter, men lite penger i budsjettforliket. Og hvorfor 500 millioner i fossilt skattelette? Les ZEROs reaksjon på statsbudsjettet.
Bilde fra Zerokonferansen 2022. Foto: ZERO/Kevin Dahlman

Statsbudsjettet er grønnere og bedre enn det var i oktober, mener ZERO.

– Økte avgifter på sokkelen og på fossil transport er bra og viktig. Opprettelse av et program for store punktutslipp er også positivt, og noe ZERO har jobbet hardt for. Dette kan ha stor klimaeffekt og være viktig for å nå norske klimamål, sier ZERO-leder Sigrun Gjerløw Aasland. 

Samtidig fjernes grunnavgiften på mineralolje. Det gir en skattelette på 500 millioner for fossil energi, noe som oppveier mange av de positive delene av budsjettforliket.

– Verden trenger ikke nye oljefelt

– Det er bra at 26. konsesjonsrunde er utsatt igjen. Vi vet at verden ikke trenger nye oljefelt om vi skal nå globale klimamål. Det gjelder også Norge, påpeker Aasland. 

– SV har også fått et viktig gjennomslag for å opprettholde Klimasats, som er en effektiv støtteordning til klimatiltak i kommunene. Det skal også komme nye grep for å fremme produksjon og bruk av hydrogen. Dette er vi glade for, sier Aasland. 

Gode gjennomslag – nå må det leveres
Budsjettavtalen forplikter regjeringen til å stille krav om klimatiltak i CO2- kompensasjonsordningen, til å kreve nullutslipp i utlysning av flyruter i distriktene, og legge ned forbud mot fossil fyring i industrien. 

– Dette er gode gjennomslag for klima og for SV. Men de må leveres på, og det skal vi i ZERO følge opp, lover Aasland.

– Vi regner med at det kommer penger til fornybar energi i den særlige avtalen om Ukraina. I tillegg burde Norge, med våre enorme olje- og gassinntekter, lagt mer penger i Klimainvesteringsfondet og Nysnø.

Kontaktperson hos ZERO:
Hege Kristin Ulvin, kommunikasjonssjef (mobil: 9071 72 650)