fbpx
11. mai 2023

Fant penger, glemte klima

Tenk å finne så mye penger, og fullstendig forbigå klimapolitikken. Det er så trist, sier ZERO-leder Sigrun Aasland om revidert nasjonalbudsjett.
Leder i ZERO, Sigrun Aasland.

–  Jeg skjønner at det sjelden er rom for nye satsinger i et revidert budsjett, men vi må kunne forvente at regjeringen følger opp viktige forpliktelser fra høstens budsjettforlik med SV. Det er bra at regjeringen følger opp løfter om omsetningskrav for biodrivstoff til sjøfart. Det er også bra å øke støtten til energieffektivisering gjennom Husbanken. Men hvor er de andre klimagrepene som var avtalt?

– I revidert finner vi ikke ett ord om verken program for punktutslipp eller differansekontrakter for hydrogen. Jeg frykter at bremsen settes på for viktige klimatiltak om ikke tydeligere signaler for slike virkemidler kommer på plass. Det trenger ikke en gang koste noe på årets budsjett, sier Aasland. 

Viktige klimaprosjekter, som for eksempel karbonfangst på Klemetsrud, opplever nå at store kostnadsøkninger og svak krone truer gjennomføring. De får ingen drahjelp i revidert budsjett.

– Nå har finansministeren funnet plass til saker som kanskje kan mobilisere velgere i lokalvalg, men som gjør lite for å sikre grønt skifte og dermed gode liv i kommunene i framtida, sier Aasland.


Kontaktpersoner hos Miljøstiftelsen ZERO:
Sigrun Aasland, daglig leder (mobil: 936 83 411)
Hege Kristin Ulvin, kommunikasjonssjef (mobil: 971 72 650)