Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer
– De fleste klimascenarioene som begrenser global oppvarming til 1,5 eller 2 grader har restutslipp. Da kan CO2-fjerning få oss helt over målstreken, sa fagansvarlig for industri Anne Marit Post-Melbye i sin innledning.
– CO2-fangst som klimaløsning har tre formål: Vi kan nå klimamålene raskere, kompensere for restutslipp, og realisere netto negative utslipp, påpekte Post-Melbye.
FNs klimapanel viser at for å nå de internasjonale klimamålene holder det ikke lenger å bare kutte utslipp, vi må også fjerne CO2 fra atmosfæren. ZEROs rapport utforsker rollen CO2-fjerning har i norsk klimapolitikk, og hvilke virkemidler som må til for å realisere prosjekter i Norge.
– Norge er godt egnet for skalering av CO2-fangst, og har lang erfaring innen karbonfangstteknologi og geologisk CO2-lagring. Men skal vi få til det volumet vi trenger, må løsningen bli lønnsom, sa rådgiver for industri Martine Mørk da hun presenterte rapporten.
Eirik Lilledahl fra Carbon Removal var enig i at Norge er godt egnet for CO2-fangst. Lilledahl pekte på tre ting for at det skal bli mulig:
– Vi må ha infrastruktur for å lagre CO2 og mer fornybar kraft. Kompetanse og institusjoner har vi allerede, nå mangler vi bare en virkemiddelordning.
En virkemiddelordning ble etterlyst av flere.
– Vi trenger å lage politiske virkemidler som stimulerer næringslivet, og som ikke reduserer mulighetene næringslivet har til å investere i CO2-fangst og -lagring, sa Carsten Dybevig fra Norske Skog i sin avslutning.
ZERO fremmer tre alternativer for finansiering av CO2-fjerning: det frivillige markedet for klimakreditter, rammebetingelser fra EU og nasjonal politikk.
For å diskutere mulighetene for en virkemiddelordning for CO2-fangst møtte representanter fra SV, Høyre og Arbeiderpartiet til debatt. Politikerne var alle enige i at CO2-fjerning er en helt nødvendig løsning for å nå klimamålene, og også enige i rapportens viktige premiss om at mål om utslippskutt og CO2-fjerning holdes adskilt. CO2-fjerning skal ikke bli en mulighet til å pumpe opp mer olje. De var forsiktige med å tallfeste mål for fjerning, og kunne heller ikke love noe om når virkemidlene vil komme på plass.
Helt til slutt kommenterte Clemens Kerle fra advokatfirmaet Kluge om en slik virkemiddelordning er juridisk gjennomførbart. Det finnes ingen godkjente støtteordninger for CO2-fangst og -lagring i dag, men Clemens var likevel ikke helt uten håp.
– Dette er ukjent farvann, så det kommer til å komme mange muligheter for ordninger i fremtiden.