Hopp til innhold

Nettsiden bruker mørk bakgrunn og lavoppløste bilder for å spare strøm. Du kan slå av denne funksjonen. Les mer

Strømsparing

God fremdrift for CO2-fjerning i Norden, men det trengs flere grep

I et nytt politikk-notat går ZERO og Skift gjennom status for CO2-fjerning i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og kommer med anbefalinger til ny politikk.
16. januar 2025

Det ferske politikk-notatet gir en oversikt over reguleringer og politiske virkemidler for å realisere CO2-fjerning i fire nordiske land, og kommer med flere anbefalinger. Det bygger på innsikt fra tre tidligere rapporter fra ZERO og Skift, og arbeidet er finansiert av Nordisk ministerråd. 

– Danmark utvikler politikk for CO2-fjerning i rekordfart, og Sverige har endelig fått på plass auksjonsordningen som ble vedtatt i 2022. Begge landene har satt av betydelige midler for å finansiere en serie av prosjekter i årene som kommer, sier Thomas Ulstein, notatforfatter og rådgiver for industri i ZERO. 

Danmark har fullført tre runder med tildeling av prosjektfinansiering de siste årene, mens Sverige nylig har gjennomført sin første omvendte auksjon for CO2-fjerning og –lagring. I en omvendt auksjon konkurrerer aktører med fangstprosjekter om midler fra staten om utbetaling av støtte i et visst antall år. 

Nytt norsk støtteprogram på trappene

Den norske regjeringen har vedtatt et nytt støtteprogram for å kutte utslipp og oppnå negative utslipp i industri og avfallshåndtering, som skal legges frem i statsbudsjettet for 2026, inspirert av auksjonsordningene i Sverige og Danmark. 

 – Det er lovende at regjeringen endelig har vedtatt en slik støtteordning. Dette har vært på trappene lenge, så nå haster det å få på plass ordningen. En slik auksjonsordning er ikke bare viktig for å nå Norges klimamål, men også for at Norge skal beholde ledertrøyen innen CO2-håndtering, sier Ulstein. 

Thomas Ulstein er fagrådgiver for industri i ZERO. Foto: Nora Hindenes/Miljøstiftelsen ZERO

Fire anbefalinger for veien videre

Nå gjelder det å sikre god fart i det videre arbeidet med CO2-fjerning i Norden. Konkret kommer ZERO og Skift med fire anbefalinger i notatet: 

  1. Tallfest egne mål for CO2-fjerning i klimalovgivningen. Norge mangler dette i dag. Det er viktig å skille mål for utslippskutt og mål for CO2-fjerning for å sikre at utslippskutt er topp prioritet. CO2-fjerning må ikke erstatte utslippskutt, men bidra til negative utslipp. 
  2. Implementer politiske virkemidler for å gi insentiver til CO2-fjerning. Omvendte auksjoner og subsidier er foreløpig foretrukne løsninger i Norden, men også krav, skattefritak og infrastruktur kan gi insentiver til nye prosjekter. 
  3. Samkjør retningslinjer for deltakelse i det frivillige karbonmarkedet. Det frivillige markedet vil spille en avgjørende rolle i å finansiere CO2-fjerningsprosjekter av høy kvalitet. For eksempel har Microsoft og Equinor allerede betalt for å fjerne millioner av tonn CO2 gjennom gode, nordiske prosjekter. Men det frivillige markedet sliter med kredibilitet, og standardiserte og samkjørte regelverk på tvers av Norden kan bidra til forbedring. 
  4. Koordiner utviklingen av infrastruktur i Norden. Effektiv CO2-håndtering er avhengig av gode verdikjeder for fangst, transport og lagring av CO2. Det kreves store investeringer for å en god infrastruktur på plass. Hvis Norden kan planlegge og koordinere sine systemer for transport og lagring av CO2 på tvers av landegrensene, vil det ta ned risikoen for private investeringer. 

Les hele notatet her.

Våre fagpersoner